Zakopalova volt a pontosabb

Zakopalova volt a pontosabb

2013-01-08 – A világranglista 23. helyén álló Klara Zakopalova a papírformának megfelelően legyőzte Timit  (72.) a 235 000 dollár összdíjazású Moorilla Hobart International elnevezésű versenyen.

A találkozó 1 óra 9 percig tartott. Párosban aztán sikerült a továbbjutás Mandy Minella oldalán.

 

MOORILLA HOBART INTERNATIONAL (235 000 DOLLÁR, KEMÉNY PÁLYA), EGYES, 1. FORDULÓ
Klara Zakopalova (cseh, 3.)-Babos Tímea 6:4, 6:3
MOORILLA HOBART INTERNATIONAL (235 000 DOLLÁR, KEMÉNY PÁLYA), PÁROS, 1. FORDULÓ
Babos Tímea, Mandy Minella (magyar, luxemburgi)-Silvia Soler-Espinosa, Carla Suarez Navarro (spanyol) 3:6, 7:6 (9-7), 10-8

 

A 30 éves cseh teniszező a múlt héten döntős volt Sencsenben, ahol Timi az első körben búcsúzott.  Zakopalova volt az esélyesebb, ezt pedig igazolta is a mérkőzés, sajnos.

 

Pedig az első szettben lett volna esélye Timinek a bravúrra, noha egyszer sem vezetett. Már az első adogatójátékát elnyerte a cseh, 3. bréklabdáját használta ki. A 19 éves magyar játékos aztán 1:2-nél visszabrékelt, de utána rögvest elveszítette saját szerváját.

 

Zakopalova 4:2-re elhúzott, pontosabban szervált és az alapvonalról is kevesebbet rontott. Timi azonban ekkor még vissza tudott jönni a meccsbe (4:4). Sajnos ekkor ismét a jóval rutinosabb cseh került előnybe, majd 36 perc alatt meg is nyerte a nyitó felvonást.

 

A folytatás aztán már sokkal simábban alakult, Timi csak 0:4-nél tudott játékot nyerni. Első és második adogatásai mögött sem tudott 50 százalék (47, illetve 45 százalék) fölé kerülni, miközben Zakopalova nagyon stabil volt a második adogatásoknál (83 százalék).

 

Timi 1:4-nél még brékelt, de már nem tudott fordítani.

 

Nagyon erős és változó irányú szél nehezítette a játékosok dolgát, így folyamatos játék nem igazán alakulhatott ki. Timi sokkal jobb lelki állapotban játszotta ezt a meccset mint a múlt heti sencsenit. Lehet ezt a kevesebb esély tette, ezt nem tudom. Magam is készítettem statisztikát, mert a tapasztalataim azt mutatják a versenyen készültek köszönő viszonyban sincsenek a valósággal. Ezek alapján egészén jó meccset játszott Timi a Top 30-as ellenféllel. Első szettben 19 jó és 13 rossz első adogatása volt, míg fogadóként 25 jó és csak 4 rossz ritörnje volt. Kevés volt a ki nem kényszerített hiba is. Amit hiányoltam és ami miatt nem volt ennél is szorosabb, az az agresszivitás a hátszeles játékban. Itt mind az adogatások, mind az alapütések lehettek volna erőteljesebbek. Túlságosan törekedett a biztonságra, így sokszor nem tudta irányítani a labdamenetekben a játékot. Érdekes módon a szembeszélben megfelelő volt a játéka és sokkal veszélyesebb volt erről az oldalról. A szettet Zakopalova erőteljesebb hátszeles játéka döntötte el. A 2. szettben 15 jó és 11 rossz első adogatása volt Timinek, míg 20 jó és 6 rossz fogadás az arány. Összességében 34-24 az adogatások és 45-10 a fogadások ( jó-rossz ) aránya, ami abszolút jónak mondható. A 2. szettben az ellenfél a megnyert első után még keményebb volt, többet kockáztatott. Játékát egyébként sem az agyonpörgetett ütések jellemzik. Nagyon laposan, élesen üti a labdákat. Ezt a szettet szinte hiba nélkül kezdte Zakopalova, csak 0:4 után nyílt esélye Timinek gémet nyerni. Miért? Bár keveset rontott Timi, de sem az ütések hossza, sem a sebessége nem volt elegendő az ellenfél játékához. Minden esetben fontos tényező az agresszivitás mértéke. Ha nagy biztonságra törekedsz, kevés lesz a nyerőd, ha túlütöd magad, sok lesz az önhibád. Talán ezt nem választotta meg Timi a legszerencsésebben. Lehet abban bízott, hogy a szélben a cseh túlüti magát, de tapasztalhatta már az első szettben is, hogy nem. Jobban játszott az ellenfél, ehhez kétség sem férhet, de Timi is jó volt önmagához képest. És lesz ez még jobb is! Ma Zakopalova nem volt verhető Timi számára. Jó formában van, ezt múlt heten is bizonyította. Zakopalova nagyon motivált és nagy önbizalommal játszik, érthető módon. Erre lenne szüksége Timinek is. De ehhez meccseket kell nyerni. Sokat edzett Timi az elmúlt hónapokban és ennek lesz eredménye. A versenyek alatt is szorgalmasan gyakorol. Az év csak most kezdődött, számunkra nem túl jól, de nagyon sok verseny van hátra. Jó fizikai állapotban van Timi és a hosszú versenyévad alatt ez még jól fog jönni. Tudom, a szurkolok azt szeretnek, hogy többet lássák győztesen, de ebben a mezőnyben sok nagyon jó játékos van, és nagyon sokan lényegesen több rutinnal rendelkeznek. Van aki előbb érik be, van akinek több időre és munkára van szüksége ehhez. Mi dolgozunk es hiszünk az elvégzett munka sikerében! „ – írta Csaba Hobartból.