WTA Finals 2017: káprázatos siker az elődöntőben

WTA Finals 2017: káprázatos siker az elődöntőben

2017-10-28 – Timi ismét történelmet írt Szingapúrban.

 

WTA FINALS 2017 (7 000 000 DOLLÁR, FEDETT PÁLYA), PÁROS, ELŐDÖNTŐ
Babos Tímea, Andrea Hlaváčková (magyar, cseh, 3.)-Csan Jung-dzsan, Martina Hingis (tajvani, svájci, 1.) 6:4, 7:6 (7-5)

 

A mérkőzés 1 óra 45 percig tartott Szingapúrban.

 

„Nagyon örülök ennek a győzelemnek, elképesztő mérkőzés volt! Mindketten jól játszottunk a világ jelenlegi legjobb párosa ellen. Végig nagyon agresszívan teniszeztünk, ez fontos volt. A második szettben picit akadoztak a fogadójátékaink, de nagyon tartottuk Magunkat a szervagémekben. Nekem is voltak nehéz pillanataim az adogatások során, aztán a játszma végén el is estem. A bokámat a mérkőzés után is kezelik. Ilyen a tenisz! Most jön majd hivatalosan is a szezonom utolsó mérkőzése, ez valahogy ki kell bírni. Elképesztő érzés volt egy ilyen páros ellen játszani a világbajnokság elődöntőjében! Ez volt Martina pályafutásának utolsó mérkőzése, ez is hihetetlen. Én is könnyek között mondtam, mennyire boldog vagyok, hogy ellenne játszhattam! Elképesztő, hogy egy olyan kicsi városból, mint Sopron, egy olyan nem igazán tenisznemzetnek számító országból, mint Magyarország, eljutottam idáig! Nagyon remélem, hogy holnap is sikerül így játszani” – nyilatkozta Timi.

 

Timi első magyar játékosként szerepelt WTA-világbajnokság elődöntőjében, a mérkőzés pedig egy másik ok miatt is történelmi lett. A sportág legendája, Martina Hingis csütörtökön jelentette be, hogy a szingapúri versennyel zárja pályafutását.

 

A két páros idén már háromszor találkozott, Csan és Hingis még játszmát sem veszített Timi és Hlaváčková ellen. Szingapúrban viszont minden megfordult!

 

A WTA Finals első elődöntője végig rendkívül izgalmas és szoros volt, a közönség remek megoldásokat láthatott! A 35 perces első szett elején Timi és Hlaváčková parádésan fogadott és a szervákkal is jól gazdálkodott. A magyar-cseh kettős 1:1 után 30-ra nyerte el Hingis, majd 3:1 után 40-re brékelte Csant (4:1).

 

A következő néhány percben aztán a világelső páros erősített, elnyerte a magyar játékos szerváját 15-re, majd saját játékát is hozta 15-re. Ezután viszont Timi és Hlaváčková visszatért a sikerhez vezető útra: a következő két szervagémet egyformán 15-re hozta! A második játék megnyerése pedig egyben a nyitó felvonás lezárását is jelentette!!!

 

A második játszma még szorosabb és izgalmasabb volt. Mindkét kettős hatalmas figyelmet fordított az adogatásokra, de így is voltak nagyon szoros gémek. A magyar-cseh páros a második játékot 15-40-ről fordította meg, majd a következő két gémben mindkét kettős hárított egy-egy bréklabdát.

 

A folytatásban már simább játékot jöttek, majd 5:5 után jött egy ijedtségre okot adó jelenetsor. Timi a hálónál elcsúszott, majd sírva kapott a bokájához. Úgy tűnt, komoly lehet a baj, de néhány perces ápolás után folytatódott az elődöntő.

 

Mindkét kettős hozta adogatójátékát, így jöhetett a tie-break. A rövidítés pedig pazarul alakult a magyar-cseh kettős szempontjából! Timi és Andrea Hlaváčková 4-2-re is vezetett, de ezután elveszítette adogatását. Csan és Hingis mindent megtett a sikerért, de 6-5-nél már meccslabdához jutott az ellenfél. Timi remek ritörnjét a svájci legenda nem tudta jól megjátszani, ütése túlszállt az alapvonalon. Így megszületett a szenzáció: a magyar-cseh kettős jutott a vasárnapi döntőbe!!!

 

Timi és Andrea Hlaváčková ellenfele a vasárnapi döntőben Kiki Bertens és Johanna Larsson lesz. A finálé a verseny honlapja szerint magyar idő szerint 9 órakor kezdődik Szingapúrban.

 

Az 1991. december 10.-én született holland játékos 25. helyen áll párosban a világranglistán, pályafutása legjobbjaként 23. (2017. október 9.) volt. Bertens eddig 9 WTA- és 11 ITF-versenyt nyert ebben a műfajban. Idén Aucklandben (Új-Zéland, 250 000 dollár, kemény pálya), Gstaadban (Svájc, 250 000 dollár, salak), Szöulban (Koreai Köztársaság, 250 000 dollár, kemény pálya) és Linzben (Ausztria, 250 000 dollár, fedett pálya) maradt veretlen, valamennyi alkalommal Johanna Larsson oldalán.

 

Az 1988. augusztus 17.-én született svéd játékos 28. helyen áll párosban a világranglistán, pályafutása legjobbjaként 23. (2017. január 30.) volt. Larsson eddig 12 WTA- és 16 ITF-versenyt nyert ebben a műfajban.

 

Timi eddig 15 WTA, 1 WTA125-ös és 9 ITF-versenyt nyert párosban. Mérlegét 2 wimbledoni döntő is kiegészíti női párosban. A juniorok között 3 Grand Slam-tornát nyert ebben a műfajban. Andrea Hlaváčková 2 Grand Slam-, 24 WTA- és 19 ITF-versenyen maradt veretlen női párosban, 2012-ben döntős volt az Olimpián és a WTA Finalsen.