WTA Finals 2015: Timi gondolatai

WTA Finals 2015: Timi gondolatai

2015-10-21 – Timi első magyar játékosként kvalifikálta magát párosban a WTA világbajnokságára. Idén három WTA-versenyt nyert Kristina Mladenovic oldalán.

A BNP Paribas WTA Finals Singapore elnevezésű eseményen párosban az idei pontverseny nyolc legjobb duója léphet pályára. Timi és Kristina Mladenovic 2015-ben Dubajban, Marrákesben és Rómában tornagyőztes volt, míg Sydneyben, Miiamiban, s’Hertogenbosch-ban és Wimbledonban a legjobb négyig jutott.

 

– Milyen szerepet játszott/játszik a családod a pályafutásodban?

 

Nagyon sokat köszönhetek a családomnak!!! Mindvégig támogattak és hittek bennem!!! Sokszor voltak nehéz pillanatok, de ők mindig mellettem álltak!!! Néha számomra is hihetetlen, hogy idáig jutottam Sopronból, egy ilyen kicsi városból! Felemelő érzés, nagy köszönettel tartozom a Nekem segítőknek!

 

– Melyik sikeredre emlékszel a legszívesebben a junior évekből?

 

– Az EB-győzelmemre nagyon pontosan emlékszem, hiszen komoly bokaficammal érkeztem a tornára. De ahogy haladtak a meccsek, úgy voltam egyre jobb és jobb. Végül sikerült nyerni! Aztán természetesen a junior Grand Slam-versenyek, a párosban aratott győzelmek. Persze az ifjúsági Olimpia is szép emlék, éppen Singapore-ban, ahová most a WTA páros-világbajnokság miatt térhetek vissza :))

 

– Mennyire volt nehéz az átállás a junior párosteniszről a felnőtt párosteniszre?

 

– Szerintem nagyon nehéz átállni a felnőtt mezőnybe. Teljesen más a mentalitás, teljesen más a tenisz. Itt sokkal kiegyensúlyozottabb a mezőny, sokkal kisebb a különbség a játékosok között. Ugyan már évek óta a top100 tagja lehetek egyesben és párosban top10-es játékos vagyok, mégis állandóan érezni a nyomást. Ez abszolút nincsen meg a juniorok között.

 

– Milyen nehézséget jelentett, hogy az elején szinte minden WTA-versenyen új párostársad volt?

 

– Nehéz hétről-hétre mással játszani. Állandóan meg kellett szokni a másikat, alkalmazkodni az ő igényeihez. Ez nem volt könnyű…Aztán először rátaláltam Mandy Minellára, akivel jók voltunk együtt, versenyeket nyertünk. De a következő lépést már nem tudtuk együtt meglépni. A szükséges nagy és fontos lépés tavaly következett, amikor összeálltunk Kristinával. Szerencsére ezt az eredmények is bizonyítják!

 

– Melyik sikeredre emlékszel a legszívesebben a WTA Tourról?

 

– Egyesben az első WTA-tornagyőzelemre Monterreyből, a páros Grand Slam-döntőkre. Vagy éppen egyéniben az Ana Ivanovics és Samantha Stosur elleni győzelmekre. De nehéz megmondani, hogy melyik áll hozzám a legközelebb. Annyi csodálatos élménnyel gazdagodtam évről-évre :))

 

– Mi a legerősebb oldalatok a pályán Kristina Mladenovic-csal?

 

– Pont jól kiegészítjük egymást játékstílusban! Illetve, amikor valamelyikünk mélyponton van, akkor a másik fel tudja a maga szintjére húzni a másikat. Jól megértjük egymást, jól tudunk együtt küzdeni.

 

– Mennyit készülsz az edzéseken a párosra a versenyszezon idején?

 

– Gyakorlatilag semennyit. Alapjában véve továbbra az abszolút az egyénire koncentrálok, így annak adom a prioritást. Természetesen most a szingapúri vb előtt nagyobb hangsúlyt kap a páros. De az is csak akkor, ha teljesen végeztem az egyéni feladatokkal.

 

– Milyen tulajdonságok szükségesek a pályán és a pályán kívül ahhoz, hogy valakiből jó párosjátékos legyen?

 

– Az, hogy valaki az elitmezőnyben lehessen a WTA-n egyéniben vagy párosban, ahhoz szerintem nagy elszántság, munkabírás és akarat kell. Ezen kívül, ha külön a párosra gondolok, akkor jól kell látni a pályán, hiszen gyorsabb reakciókra van szükség. Illetve a jó hálójáték is elengedhetetlen eleme ennek a játéknak.