WTA Finals 2015: Csaba gondolatai

WTA Finals 2015: Csaba gondolatai

2015-10-19 – Timi első magyar játékosként kvalifikálta magát párosban a WTA világbajnokságára. Természetesen Kristina Mladenovic lesz a társa Szingapúrban.

A BNP Paribas WTA Finals Singapore elnevezésű eseményen párosban az idei pontverseny nyolc legjobb duója léphet pályára. Timi és Kristina Mladenovic 2015-ben Dubajban, Marrákesben és Rómában tornagyőztes volt, míg Sydneyben, Miiamiban, s’Hertogenbosch-ban és Wimbledonban a legjobb négyig jutott.

 

– INTERJÚ BABOS CSABÁVAL

 

Mi a véleményed Timi újabb nagy sikeréről?

 

Kicsit korábbról kezdeném a történetet. Nagy örömünkre szolgál, hogy harminc év után magyar játékos játszhat az év végi világbajnokságon! Az örömbe ugyanakkor üröm is vegyül. Sok olyan kritikát kaptam, kaptunk ezekben a napokban, amely nem állja meg a helyét. Hiszen Timi honlapján Bálint András barátom világosan leírta, hogy Babos Timi első magyar játékosként bejutott az év végi WTA páros-világbajnokságra. És itt a kritikák úgy hangzottak, hogy nem ő az első magyar…Valóban nem ő az első magyar, de az első magyar nő, aki párosban világbajnokságra jutott. Ezt nyilatkoztuk. Azt gondolom, hogy ezek a fajta kritikák rosszindulatot sugallnak, nem pedig építő jellegűek. Nem arra utalnak, hogy ezek az emberek nagyon örülnének annak, hogy újra van valaki, aki az év végén, a legnagyobb versenyen Magyarországot képviselni tudja.

 

– Mikor kezdődött Timi páros „pályafutása”, milyen tudással rendelkezett akkor egyesben?

 

– Sopronból származunk, ott kezdett el Timi teniszezni. Ott azért hagyománya van a páros játéknak. Mi is már egész kiskorától kezdve az edzések nagy részét úgy fejeztük be, hogy párost játszottunk. Ennek hihetetlen jó hangulata van. Mindig valamit kitaláltunk, hogy a pálya lehúzásában, fekvőtámaszban vagy nem tudom én milyen tétben menjen a dolog. Nagyon-nagyon éles csaták alakultak ki. Nagyon jó páros partnere volt, Jani Réka, aki szintén a csoportomba tartozott, és edzettem őt hosszú ideig, Vele nagyon jó párost alkottak. A későbbiek során is nagyon sikeresek lettek. Timi alig kezdett el teniszezni, párosban máris megcsillantotta a tudását.

 

– Timi már junior karrierje elején nagyon sikeres volt párosban. Mivel tűnt ki a kortársak közül?

 

– Sajnos nem vagyok jó a múlt történéseinek a felidézésében, inkább a jövő érdekel. A múlt már kevésbé. Tizenhárom és tizennégy éves kora között lehetett, amikor a tizennyolc évesek között Jani Réka oldalán Timi ITF-tornagyőzelmet aratott, Budapesten nyerte első páros trófeáját. Nyilvánvaló, hogy ez nem volt véletlen, hiszen mint mondtam, nagyon sokat játszottuk a párost. Nagyon-nagyon jó reflex- szel rendelkezik, otthonosan érezte magát a hálón. Ezek a tulajdonságai nagyon korán kitűntek. Ezek voltak azok, amelyek sikeressé tették őt.

 

– Juniorként és később felnőttként is rendszeresen változtak a társai. Milyen előnyt és mennyi nehézséget jelentett ez?

 

– Nehézség mindenképpen az volt, hogy mindig alkalmazkodni kellett egy partner mentalitásához, technikájához, kedvenc játékstílusához. Ugyanakkor nyilvánvalóan ez előny is volt, mert Timi megtanult olyan dolgokat, amelyeket esetleg egy állandó társ mellett nem tanult volna meg. Játszott tenyeres oldalon, játszott fonák oldalon. Játszott olyan játékos mellett, aki nagyon labdabiztos volt, de nem szeretett a hálóhoz jönni. Játszott olyan játékos mellett, aki nagy ütőerejű volt, de hamar elrontotta a labdameneteket. Az évek során olyan tudás birtokába került, ami lehetővé tette, hogy a legmagasabb szinten is megállja a helyét a későbbiekben.

 

– Milyen emberi tulajdonságok szükségesek ahhoz, hogy valakiből jó páros játékos legyen?

 

Nyilván az alkalmazkodóképesség, egyfajta nyitottság, empátia, a partner gyengeségeinek az elviselése, a különböző negatív reakcióinak az elviselése. Ez nyilván nem egy könnyű dolog. Egyéniben mész a saját fejed után, csinálod a dolgodat. Párosban azért a két játékosnak egy hullámhosszon kell mozogni. Nyilván nem mindig Timi játszik jobban, volt, amikor ő játszott gyengébben és a társ húzta ki. Máskor Timi volt jobb és ő segítette ki a társát. Ez egy csapatmunka, ettől jó a páros. Azt gondolom, hogy összeállhatsz a világ legjobb páros játékosával, ha érzelmileg nem vagytok közös nevezőn, ha nem tudtok – legalábbis a pályán – ugyanúgy gondolkodni, harcolni egymásért és örülni a másik sikerének, akkor az a páros nem lesz soha eredményes.

 

– Jelentett-e segítséget a WTA páros karrier kezdetén, hogy Timi korábban juniorként, majd a felnőttek között az ITF-versenyeken is számtalan szép sikert aratott?

 

– Nem érzékeltem ennek az előnyeit. Névről talán ismerhették Timit, a WTA Tour legfiatalabb játékosai talán személyesen is. De az idősebbek nem nagyon. Az ITF vagy a WTA megint egy más kávéház, ahogy mondani szokás. Azért az újonnan érkezőket nem nagy szeretettel, tárt karokkal fogadják. Hanem méregetik rendesen, hogy közénk való, nem való közénk…

 

– Jelentett-e előnyt a WTA páros karrier elején a társválasztásnál, hogy Timi sok párral aratott sikereket?

 

– Nincs ott egy szeretetteljes fogadtatás. Itt komoly pénzekért mennek a csaták, nem csak világranglista-helyezésekért, pontokért…Hanem megélhetésért, profi sportról van szó. Itt különösképpen nagy barátságok nem szövődnek. Nem, nem volt könnyű a legelején partnereket találni. Kevés olyan játékos volt, akit Timi ismert. Jobbára olyan játékosok közül tudott választani, akiknek nem voltak fix partnereik. Velük volt kénytelen – rossz szót használva – játszani, de biztos, hogy lehetett volna jobb társakat választani az ő tudásszintjéhez viszonyítva. Úgy látszik, hogy ebben is szerencséje volt, mert csak mindig olyannal játszott, akivel aztán sikeres tudott lenni. Ahogy jöttek az első tornagyőzelmek, úgy jöttek az újabb felkérések. Ez a folyamat a mai napig is tart. Mindenki próbálkozik, keresi a számára legmegfelelőbb társat. Remélem, ez a páros sokáig együtt marad és nem kell azon gondolkodni, hogy ki legyen a következő társa Timinek.

 

– Mi szükséges ahhoz, hogy az eddigi nagy és különleges sikerek után újabb közös diadalokat arasson Timi és Kristina?

 

– Én picit másként látom a helyzetet. Az ő páros pályafutásuk még nagyon a kezdetén van. Az, hogy mindjárt az első hónap végén, a tavalyi évben, néhány közös játék után Wimbledonban döntőt tudtak játszani, az előrevetíti, hogy még sok nagy sikernek lehetnek még a részesei egymás oldalán. Amíg ez a páros nem nyer Grand Slamet, addig nem beszélhetünk arról, hogy milyen sikeresek. Mert Nekik nyerniük kell! Ha együtt játszanak hosszú ideig, akkor nincs olyan Isten, hogy ne nyerjenek együtt. Tavaly döntő, idén elődöntő Wimbledonban, két győzelem 2015-ben Premier-versenyen, aztán világelsőket vertek. Annyi kellene, hogy tényleg egyszer a fontos meccseken mindketten jól játszanak. Eddig valahogy olyan szerencsétlenül jöttek ki ezek a meccsek, hogy mind a két játékosnak itt-ott volt a mérkőzésen belül hullámvölgye. Akkor nem tudtak magas szinten játszani, egyszerre, hosszú ideig, egy meccsen keresztül.

 

– Mennyiben és milyen területeken változott Timi páros játékosa az elmúlt években?

 

– Amennyit változott az ember, annyit változott a páros játéka is. Amennyivel jobban játssza az egyénit, annyival jobban játssza a párost. Amennyit javult a fizikuma, annyival eredményesebb párosban. Amennyit fejlődött a technikája, úgy nőtt a sikerek száma. Amennyivel taktikusabb lett, annyival könnyebb lett, akár nagyon jó párosokat legyőzni. Minden téren fejlődött, minden téren változott. Szerencsére az előnyére és ez a páros játékán is meglátszik. Ha csak a ritörnjátékát nézzük, vagy azt, hogy az alapvonalon mennyivel stabilabban tud játszani. Szerintem a hálón korábban sem voltak gondjai. Egy-két évvel ezelőtt azt mondtam, hogy a röptejátékával a világ öt, de talán a három legjobbja közé tartozik. Amit a hálón tud csinálni, nagyon-nagyon el tudja bizonytalanítani az ellenfelet. Remélem, így marad a jövőben is. Remélem, hogy nagyon messze van még a vége a fejlődésének. Ez nem csak az egyénit, hanem a párost is takarja. Csak azt tudom mondani, az én jóslataimban, elvárásaimban az szerepel, hogy olyan ranglista-helyezés lesz párosban a neve mellett, amit bármelyik magyar játékos majd maximum csak beállítani tud, megjavítani soha nem tudja.

 

KIS MAGYAR VB-TÖRTÉNELEM
Korábban két hazai legenda szerepelhetett a fehér sportág legjobbjainak rendezett csúcseseményen.
Az 1986-ben Martina Navratilova oldalán a Roland Garroson bajnok Temesvári Andrea 1984-ben és 1985-ben egyesben harcolta ki a részvétel jogát. Mindkét alkalommal a legjobb nyolc közé jutásért szenvedett vereséget. Akkor a legjobb női játékosok egyéni és páros világbajnokságát Virginia Slims Championships néven bonyolították, 1983 és 1994 között.
A férfi teniszezők legjobbjai először 1970-ben (1989-ig Masters Grand Prix) versengtek a világbajnoki címnek megfelelő elismerésekért. Taróczy Balázs és Heinz Günthardt 1981-ben (Volvo Masters), 1984-ben (Volvo Masters) és 1985-ben (Nabisco Masters) szerepelt a jelenleg ATP World Tour Finals-ként ismert versenyen.
Az 1981-ben a Roland Garroson, míg 1985-ben Wimbledonban bajnok magyar-svájci kettős kimagasló sikereket ért el az 1973 és 1986 között létező, a párosok számára kiírt, világbajnokságként is számontartott eseményen, a Masters Doubles WCT(World Championship Tennis)-n. Taróczy Balázs és társa 1982-ben, 1983-ban és 1986-ban is megnyerte a versenyt, míg 1985-ben döntős volt.