Wimbledon 2012: Timi győzött egyesben

2012-06-25 – Ez az, megvan egyesben is az első győzelem felnőtt Grand Slam-verseny főtábláján!

A világranglista 69. helyén álló Babos Tímea hatalmas csatában, a döntő szettben brékhátrányból fordítva győzte le Melanie Oudint Wimbledonban, így bejutott a legjobb 64 közé!

 

Babos Tímea kedden párosban is pályára lép Alberta Brianti oldalán, a 15-ös pálya harmadik mérkőzésén a negyedik helyen kiemelt Nagyja Petrova és Marija Kirilenko lesz ellenfél. Érdekesség, hogy egyesben Timi éppen Petrovával találkozik a második körben.

 

THE CHAMPIONSHIPS (WIMBLEDON, GRAND SLAM-VERSENY, FŰ), NŐI EGYES, 1. FORDULÓ
Babos Tímea-Melanie Odin (amerikai) 6:4, 4:6, 6:3

 

Nagyon, nagyon örülök! Mentális győzelmet arattam, a játékom lehetett volna még jobb. A szervajátékom jó volt, a fogadásokon azért még lehet javítani. Úgy érzem, hogy sikeremet az elmúlt hetek nagyon jól sikerült edzéseinek köszönhetem, de sokat adott önbizalomban a Safarova elleni eastbourne-i mérkőzés is. Egyáltalán nem volt könnyű a mai mérkőzés, egy pillanatra sem engedhettem ki. Oudin éppen füvön a legjobb, ráadásul egy tornagyőzelem után jött Wimbledonba. Sokat jelenthet az önbizalmamnak, hogy a legjobb borításán tudtam nyerni ellen” – nyilatkozta a mérkőzés után Babos Tímea.

 

Oudin csak 123. a világranglistán, de bő egy héttel ezelőtt a selejtezőből indulva diadalmaskodott az AEGON CLassicon, amelyen párosban Timi és Hszie Szu-vej győzött. Vagyis hétfőn a wimbledoni 7-es pályán két birminghami bajnok csapott össze.

 

A 19 éves magyar játékos remekül kezdett, nagyon jól adogatott és fogadott, villámgyorsan elhúzott 3:0-ra. Oudin addig szinte a pályán sem volt, sokáig nem volt nyerő ütése. Aztán az amerikai összeszedte magát, sajnos 4:2-nél kihasználta második bréklabdáját. Ekkor már nagyon kiegyenlített volt a mérkőzés.

 

Szerencsére Timit nem zavarta meg az egyenlítés, 5:4-nél újra remekül ritörnözött, azonnal élt a szettlabdával. 37 perc alatt került lépéselőnybe a magyar teniszező.

 

A folytatásra még inkább rákapcsolt Oudin, 2:2-nél ismét elvette ellenfele adogatását. Babos Tímea azonnal visszabrékelhetett volna, de ez nem jött össze. A tengerentúli játékos végül 38 perc alatt harcolta ki a döntő szett lehetőségét.

 

A harmadik, mindent eldöntő felvonás elején Oudin ismét elnyerte Timi szerváját, de szerencsére most rögtön jött az egyenlítés. Szoros, nagyon szoros volt a találkozó, a statisztika is ezt mutatta. A hajrában aztán 4:3-nál minden eldőlt! Timi ismét remekül fogadott, azonnal kihasználta bréklabdáját. Az utolsó gémben 40-30-nál Oudin még egyenlített, de a második mérkőzéslabdánál Babos Tímea újabb nyerőt ütött, ezzel bejutott a második fordulóba.

 

A magyar játékos következő ellenfele Nagyja Petrova lesz, aki 67 perc alatt 6:0, 6:2-re múlta felül Elena Camerint. Az orosz klasszis 20. a világranglistán, hat évvel ezelőtt azonban 3. volt. Pályafutása során 11 WTA-versenyt nyert egyesben, párosban 20 alkalommal ünnepelhetett. Wimbledonban 2005-ben és 2008-ban negyeddöntőt játszhatott, tavaly a 4. fordulóban búcsúzott. A múlt hétig a charlestoni negyeddöntő volt idei legjobb egyéni eredménye, aztán sHertogenbosch-ban veretlen maradt füvön. Petrova a hollandiai versenyen a hazai közönség előtt szereplő Kiki Bertenst, majd a spanyol Anabel Medina Garriguest, a szlovák Dominika Cibulkovát, a belga Kirsten Flipkenst, majd a döntőben a lengyel Urszula Radwanskát győzte le, szettet sem veszített.