Vissza a múltba Timivel

Vissza a múltba Timivel

2022-01-01 – A molcsapat.hu interjúja.

 

A MOL Csapat két legrégebbi motorosa a kortárs magyar sport két állócsillaga, Szilágyi Áron és Babos Tímea. A háromszoros olimpiai bajnok kardvívó, illetve a háromszoros világbajnok, négyszeres Grand Slam-győztes teniszező is a MOL Tehetségtámogató Programjában lett a vállalat szponzoráltja, ahonnan azóta mindketten a profi támogatói csapatba kerültek.

 

Timinek nemcsak azért volt szüksége a támogatásra, mert a tenisz rendkívül drága sport, hanem azért is, mert a MOL Csapat klasszisa igazi self-made player: nem állt mögötte komoly infrastruktúra, dietetikus, fizikai és mentális tréner, sem kommunikációs és PR-csapat. Az édesapja edzette, az édesanyja és a nővére pedig a támaszt biztosították számára.

 

“Mivel a tenisz talán a legdrágább sportág, még úgy is nagyon jól jött az Új Európa Alapítványon keresztül érkező támogatás, hogy a versenyeztetés költségeihez képest inkább gesztusértékű volt az összeg, amit kaptam. “Pár évvel később már egészen más volt a felállás, ekkor jelent meg a vállalat logója a ruhámon, és azóta is büszke vagyok rá, hogy egy ilyen nagy vállalat perspektívát látott a támogatásomban. Azt hiszem, én is teljesítettem az üzlet rám eső részét” – tette hozzá mosolyogva Timi.

 

Az ifjúsági Európa-bajnok

“Nem mondható, hogy tenisznemzet lennénk, és én egy magyar szinten is kicsinek számító városból érkeztem, mégis olyan eredményeket sikerült elérnem, amikre talán kevesen számítottak. Tizenkilenc évesen a legfiatalabb top100-as versenyző voltam, és a magyar tenisz összesen tizennégy Grand Slam-döntőjéből tízet én játszottam, és négyet meg is nyertem. Nagyon nagy utat jártam be, és büszke vagyok rá, hogy a MOL-lal egy jó működő kapcsolatot építettünk fel a nagy menetelés közben.”

Habár először nem úgy nézett ki, hogy Timiből lesz a Babos család teniszklasszisa, hanem a nővéréből, Zsuzsiból, az élet végül úgy hozta, hogy a családfő meglátta fiatalabb lányában a potenciális sztárt.

 

“A nővérem is nagyon komoly dolgokat tett le az asztalra, egyetemi bajnok lett Amerikában, de őt jobban vonzotta a tanulás, ezért két diplomával tért haza az Egyesült Államokból, a teniszt viszont elengedte. Az igazság az, hogy nagyon sokat köszönhetek neki, hiszen ő taposta ki az utat előttem, és közben olyan lelki támogatást nyújtott, ami nélkül talán én sem tartanék most itt.”

 

“Apa és Zsu végigjárták a világot, megtapasztalták a profi teniszcirkusz minden részét, és így már nekem jóval könnyebb dolgom volt. Ez azonban önmagában még kevés lett volna, kellett a sikerhez az is, hogy én dacosan, a fogamat összeszorítva küzdjek minden lépcsőfokért. “A dac mellett a másik kulcsszó talán az alázat volt, soha nem csaltam, mindig arra törekedtem, hogy a feladatomat száz százalékosan végezzem el. Muszáj is volt, mert hiába tett bele a családom mindent, de szó szerint mindent az én karrierembe, a lehetőségeim azért mások voltak, mint például egy fiatal amerikai játékosnak.”

 

“Apa először nem is akart velem foglalkozni, de anya addig rágta a fülét, míg tízévesen elvitt egy kiemelt országos bajnokságra, ahol a fináléban döntő szettben kikaptam. Akkor látott meg bennem valamit, és belement, hogy foglalkozzon velem, de előbb meg akart győződni róla, hogy elég kitartás van bennem, ezért az első hetekben többet békaügettem és erősítettem, mint ahányszor teniszütő járt a kezemben. De nem törtem meg, mentem és csináltam mindent, amit mondott” – idézte fel Timi.

 

Timi a juniorok között elért óriási eredményeinek az ifjúsági Európa-bajnokság ágyazott meg, amit Moszkvában rendeztek.

 

“A magyar korosztályos bajnokságban lesérült a bokám, az orvosok el sem akartak engedni a versenyre, de én hajthatatlan voltam. “Hatalmas kötésekkel és bokavédővel, és miután az első 1-2 körben kiderült, hogy bírom a strapát, végül sikerült megnyernem az Eb-t. Mivel én a mezőnynél egy évvel fiatalabb voltam, akkor derült ki számunkra, hogy nincs előttem lehetetlen, bármit képes vagyok elérni.”

 

Sloane Stephens-szel mindent megnyertek a fiatalok között

“Ekkor már nagynevű egyetemek kerestek, többek között a kaliforniai Berkeley is, ahol Zsu végzett, de Moszkvában eldőlt, hogy az én utam a tenisz lesz. Apa egészen fiatal korom óta tanított párosozni is, nővérem pedig Amerikából hozta a know-how-t, mert az ottani teniszképzésben már egészen fiatalon tanítják a párost is. Így alakult, hogy sok tornát nyertem ugyan egyesben is, de a legnagyobb sikereimet párosban arattam.”

Timi 28 évesen elképesztő eredményeket tudhat maga mögött, összesen huszonhét WTA-tornát nyert meg, a négy győztes Grand Slamje mellett van hat vesztes döntője is (az összes GS-en játszott már finálét), és persze ott van a három világbajnoki cím, amiből egyet Hlavackovával, kettőt Kiki Mladenoviccsal nyert meg. Ha már Kiki szóba került…

 

“Fáj, persze, hogy fáj még mindig, és azt sem mondom, hogy a kapcsolatunkra nem volt hatással, de a barátságunk megmaradt. “Továbbra sem értem a döntését, főleg az időzítését, de sok sikert kívánok neki. Hogy fogunk-e még valaha együtt párosozni? Nos, nem tudom a választ, de én soha nem mondok nemet előre semmire.”

 

 

“Egyáltalán nem érzem úgy, hogy végeztem volna a tenisszel. Jó stáb dolgozik körülöttem, apu a szakmai felkészítésemet végzi, a barátom, Németh Zoltán pedig az erőnléti feladatokért felelős. Végre egészséges vagyok, és nagy reményekkel várom 2022-t. Az Australian Opent ugyan biztosan kihagyom, de reményeim szerint hamarosan visszatérek a pályára komoly versenyeken, és februárban már párosozni is szeretnék” – zárta a gondolatait Timi.