US Open 2020: ezért indul Timi (Nemzeti Sport)

US Open 2020: ezért indul Timi (Nemzeti Sport)

2020-08-19 – A 27 éves játékos hétfőn utazik New Yorkba.

A legeredményesebb magyar játékos nem lelkesedik a rá váró New York-i körülményekért, ennek ellenére pályára lép az amerikai Grand Slam-tornán.

 

– Miért döntött úgy, hogy minden nehezítő körülmény ellenére pályára lép az idei US Openen?

 

– Meghagyták a Grand Slam-titulust, az első három fordulóban a pénzdíj ugyanannyi, mint tavaly, és utána is csak minimális a visszaesés, talán gyengébb lesz a főtábla, tehát összességében szakmailag és anyagilag is jó lehetőséget jelenthet a verseny – felelte a Nemzeti Sport érdeklődésére a legeredményesebb magyar teniszező, Babos Tímea, aki sokáig gondolkozott azon, vállalja-e a nevezést a szigorú korlátozó intézkedések között rendezendő viadalra.

 

– A New Yorkba költöztetett cincinnati premiertornán is játszik?

 

– Nem, mert úgy érzem, hogy fizikailag még nem állok teljesen készen. Ha korábban repülnék a tengerentúlra, a buborékban nehezebb lenne edzeni, több tényezőt is figyelembe kellene venni, itthon viszont nyugodt körülmények között gyakorolhatok.

 

– Mikor utazik?

 

– Hétfőn, párizsi átszállással. A fizioterapeutám, Maciej Ryszczuk, illetve jó barátnőm, párosbeli társam, Kristina Mladenovic már kint vannak, azt mondták, ilyen egyszerűen még sohasem léptek be az Egyesült Államokba. Kaptunk egy speciális meghívólevelet, a vízummal együtt két perc alatt beengednek az országba. Ezt a részét jól megszervezte az Egyesült Államok Teniszszövetsége, nem szívatják a sportolókat.

 

– Edzője, Michael Joyce mikor érkezik?

 

– Ő is hétfőn. Megpróbáljuk még aznap elvégeztetni a koronavírustesztet, mert utána huszonnégy órát a szállodai szobában kell töltenünk, és ha megérkezik a negatív eredmény, akkor tudjuk csak felvenni az akkreditációt. Úgy számolok, hogy szerdától edzhetünk.

 

– Milyen tapasztalatokat hallott Mladenovictól, komolyan veszik a korlátozó intézkedéseket?

 

– Igen, nagyon-nagyon szigorúan, kizárólag a szálloda és a pálya között mozoghatunk. Rendeztek már néhány versenyt az újraindulás óta, beszélgettem a lányokkal, azt mondták, vicc volt az egész: a huszonnégy órás karantént szinte senki sem vette komolyan, a többiekkel étkeztek… New Yorkban viszont azonnal visszazavarják a szobájába azt, akinek még nem jött meg a negatív koronavírustesztje. Aki nem tartja be a szabályokat, pénzbüntetést kaphat, sőt, akár ki is zárhatják a versenyből. Ha stábtag szegi meg, a jövő évi akkreditációját is elveszítheti. A szervezők nem mernek kockáztatni, nehogy tucatnyi megbetegedés legyen a vége, mint az Adria Touron.

 

– Nehéz ilyen ellenérzések mellett útnak indulni?

 

– Azt a részét várom, hogy a rengeteg edzés után végre versenyezhessek, tétmérkőzésen léphessek pályára. A körülményekért nyilván nem lelkesedem, részben ezért sem játszom a premiertornán, mert négy hét a buborékban rettenetesen sok lenne.

 

– Salakon kezdte el a felkészülést, hétfőtől tért át a kemény borításra. Nagy a különbség?

 

– Furcsa volt, hiszen kemény pályán márciusban játszottam legutóbb. Más felület: a borítás kemény, több a gyors mozgás, salakon másfajta kondi kell a hosszabb labdamenetek miatt. A salak ad egy állóképességet, így könnyebb hozzászokni a kemény pályához, amit amúgy nagyon szeretek.

 

– Mi a helyzet az európai hazaúttal? Szükséges a tizennégy napos karantén?

 

– Nem, a szervezők megegyeztek minden érdekelt országgal, hogy a teniszezőknek visszafelé nem kell karanténba vonulniuk.

 

– A US Open után hogyan tovább? Amerikai edzője eljöhet önnel Európába?

 

– Elvileg igen, de fogalmam sincs a folytatásról, nagy a bizonytalanság. A férfiaknál nyilvánosságra hoztak egy tervezett versenynaptárt, nálunk viszont még mindig nincsenek hivatalos információk. A salakos tornák után következne a fedett pályás szezon, de a világjárvány alatt nem tudom, ki meri bevállalni…