US Open 2020: “Érthetetlen, igazságtalan, gonosz döntés”

US Open 2020: “Érthetetlen, igazságtalan, gonosz döntés”

2020-09-06 – A Nemzeti Sport interjúja.

A legeredményesebb magyar teniszező szerint az egészségügyi hatóságok elvették az esélyét annak, hogy Kristina Mladenoviccsal újabb Grand Slam-trófeát ünnepelhessenek.

 

– Hazaért?

– Igen – felelte megkönnyebbülten a Nemzeti Sport érdeklődésére Babos Tímea. Őt és a francia Kristina Mladenovicot kizárták a női párosok versenyéből, így a legeredményesebb magyar teniszező azonnal repülőre ült.

 

– Hol van?

– Éppen Sopron felé tartok. Meglepődtem, hogy ennyi negatív koronavírusteszt után is kötelező karantént rendeltek el nekem, a piros papírt a soproni otthonomnál kell kiragasztanom. Állítólag egy újabb negatív teszttel kijöhetek.

 

– Összefoglalná, hogyan élte meg a New Yorkban történteket?

– A francia Benoit Paire pozitív koronavírustesztet produkált körülbelül tíz nappal ezelőtt. Azonnali kontaktkutatásba kezdtek az egészségügyi szakemberek: húsz résztvevőt vizsgáltak kiemelten, közülük tizenegyet neveztek meg közeli kontaktnak, akik a buborékon belüli buborékba kerültek. Saját biztonsági őrt kaptak, csak edzeni és a meccseikre hagyhatták el a szobájukat, nem mehettek a közösségi területekre, nem használhatták a lifteket. Aztán a francia Adrian Mannarino egyesbeli meccse előtt hirtelen azt mondták, nem léphet pályára, mert veszélyezteti a járványügyi biztonságot. A mi szállodánk Nassau megyében található, és az ottani egészségügyi hatóság váratlanul mindenkit karantén alá helyezett, aki kapcsolatba került koronavírusos személlyel. Mannarinónak végül mégis megengedték a játékot, nekünk, pontosabban Kikinek másnap viszont már nem. Érthetetlen, igazságtalan, gonosz döntés, ez a véleményem.

 

– Hogyan tudta meg a hírt?

– Amikor Mannarino meccse előtt felvetődött a probléma, a supervisor azt mondta nekem, hogy ha Mannarino játszhat, jó eséllyel mi is, ha nem, akkor mi sem. Amikor pályára lépett a német Alexander Zverev ellen, megnyugodtam. Aztán este meghívtak egy online konferenciára, amin közölték, hogy megváltoztatták a döntést, Kiki nem játszhat másnap. Egyetlen lehetőségük volt a szervezőknek, hogy a második körös meccsünket áttették vasárnapra, hátha addig még tudnak valamit tenni. Szombaton épp kondizni indultam, amikor hívott a supervisor: esélytelen, hogy ne zárjanak ki minket.

 

– Ebben az esetben az is megtörténhetett volna, hogy önt is karanténba küldik?

– Igen, ezért a supervisor bejelentése után azonnal elintéztem minden kötelezőt a pályán, megvásároltam a repülőjegyet és rohantam vissza a szállodába. Természetesen dugó volt, egy órára értem csak vissza, a gépem pedig fél hatkor indult, és a bepakolás sem volt két perc… De a lényeg, hogy elértem a repülőt. Alig vártam, hogy végre leszálljak Párizsban, Európában.

 

– Mi a helyzet Mladenoviccsal?

– Vasárnapig karanténban kell maradnia, de úgy tudom, hogy a karanténba került francia játékosok megpróbálják elintézni, hogy egy biztonsági folyosón mindegyikük kijuthasson a repülőtérre és magángéppel elhagyhassa az országot.

 

– Ön viszont teljesen ártatlanul bűnhődött, hiszen nem kártyázott Paire–rel…

– Pontosan. Én betartottam minden korlátozó intézkedést, nem mentem sehova. Voltak játéktermek a szállodában, de mindössze egyszer mentem le kosarazni, akkor is Fucsovics Marciékkal. Senkivel sem találkoztam, követtem a szabályokat. Első kiemeltek voltunk Kikivel, kisebb tábla volt, az első meccsen a hosszú kihagyás ellenére jól játszottunk, ezért nagyon igazságtalannak érzem, hogy elvették az esélyét az újabb Grand Slam-trófea megszerzésének, nem is beszélve az anyagi és lelki károkról. Kiki ráadásul a karanténja miatt különösen motivált volt, hiszen a párosbeli edzések és meccsek miatt legalább elhagyhatta a szobáját, kint lehetett a levegőn. Paire esete is különös: öt negatív teszt után két pozitív, aztán megint négy negatív… Hogyan kerülhetett be a vírus a buborékba, vagy ha bekerült, miért nincs több pozitív eset? Egyébként meg a közeli kontaktok öt nap alatt lejátszottak körülbelül tíz meccset, de az nem zavart senkit. Érthetetlen.

 

– A US Open előtt a teniszezőknek az induláshoz alá kellett írniuk egy papírt, hogy akkor sem perelhetik be a szervezőket, ha az ő hibájukból esetleg elhunynak a koronavírus-fertőzésben. Ennek a kizárásnak sem lehet akkor jogi következménye?

– Ezt a papírt megmutatom ügyvédeknek, a franciák is ezt teszik. Nem tudom, lehet-e következménye, de megvizsgáljuk az ügyet.

 

– És úgy indult ezen a US Openen, hogy előtte hónapokig tipródott a döntésen…

– Igen, végül amiatt vállaltam az utazást, mert nem akartam kihagyni egy Grand Slam-tornát. A körülményekhez képest megoldották a szervezést, de így is nagyon nehéz volt állandóan a szállodai szobában tartózkodni, még a szabad levegőn, mindenkitől távol is maszkot viselni, napi három órát buszozni, szintén maszkban. Lelkileg és fizikailag is megterhelő volt. Az amerikai szövetség anyagi okok miatt mindenképpen meg akarta tartani a US Opent, de a mi szempontunkból borzasztóan alakult ez az egész. Ha hosszú távon így kell versenyezni, mindenki megbolondul…

View this post on Instagram

Hazaértem. Itt ülök a konyhámban és sírok… Eddig nem igazán volt időm semmire, így most kezdem csak felfogni, hogy mi is történt és egyszerűen nem értem. Borzasztó igazságtalan az egész, nem látok semmilyen elfogadható indokot, hogy ennek miért kellett így lennie. Nézzük a tényeket: Benoit Paire PCR tesztje nagyjából 10napja lett pozitív(4negatív után), de az elmúlt napokban már rendre negatív eredményt kapott vissza. A többi hozzá ,,közel álló,, embernek soha nem is volt pozitív tesztje. Nekem 4, míg Kikinek 11, mégegyszer mondom 11!!! negatív Covid19 tesztje volt. Mégis kizártak minket. Kizártak minket méghozzá úgy, hogy már mindenki lejátszotta az összes meccsét, csak mi maradtunk versenyben. Pénteken már vacilláltak, hogy Mannarinot engedjék-e játszani, őt engedték aznap, minket másnap nem. Egyszerűen igazságtalanság! Érthetetlen! Nem fair és még sorolhatnám. Első kiemeltek voltunk egy Grand Slam tornán. Sokat agyaltam már azon is, hogy egyáltalán kiutazzak-e vagy sem, sok kérdőjel volt bennem. De sportoló vagyok, versenyezni akartam. Amúgy is mindig győzni megyek/megyünk az adott versenyre és valljuk be őszintén, hogy erre mindig jó esélyünk van. Elvették egy GS trófea felemelésének a lehetőségét, nem is beszélve az anyagi és lelki károkról! De miért? Nem tudom, nem értem… Tényleg nem… • (Bővebben az nso-n olvashattok a történtekről)

A post shared by timeababos (@timeababos) on

 

Sziasztok. Szeretném elmondani a véleményem a US Openen történtekről:

Közzétette: Timea Babos – 2020. szeptember 6., vasárnap