US Open 2012: korai búcsú egyesben

2012-08-28 – A világranglista 59. helyén álló magyar játékos két szettben kikapott a selejtezőből érkezett Johanna Kontától.

A találkozó 1 óra 47 percig tartott.

 

US OPEN (NEW YORK, GRAND SLAM-VERSENY, KEMÉNY PÁLYA), NŐI EGYES, 1. FORDULÓ
Johanna Konta (brit)-Babos Tímea 6:2, 7:5

 

A 19 éves magyar játékos számított esélyesnek Flushing Meadowsban, még akkor is, ha a magyar származású, korábban ausztrál színekben teniszező Johanna Konta már alaposan megismerhette a körülményeket a kvaliban. Timi a londoni Olimpia óta három kemény pályás tornán készült a US Openre, úgy tűnt, sikeres lehet egyesben.

 

Ehhez képest a 34 perces első szett rémálomnak bizonyult…Konta kiválóan fogadott, jól használta ki ellenfele bizonytalanságát. Timi 0:3-nál még brékelt, de utána azonnal elbukta adogatását. A máskor jó „fegyver” ezúttal nem működött, a magyar tini mindössze 1:5-nél nyerte meg szerváját.

 

A folytatás ígéretesnek tűnt, Timi végre ráérzett a játékora. Ekkor már hozta a szerváit, sőt kétszer brékelt. A magyar játékos elhúzott 5:1-re, minden szépnek látszott…De Johanna Konta mindent megváltoztatott.

 

A brit teniszező ugyanis ezután visszabrékelt, majd 5:3-ra feljött.

 

Timi ekkor a szettért adogatott, ez lett a találkozó leghosszabb és végül sorsdöntőnek bizonyuló játéka. A magyar játékos 40-15-re vezetett, összesen 10 (!!!) játszmalabdája volt. Johanna Konta azonban mindig egyenlített, sőt közben hat bréklabdához is jutott. Azpkat még hátrította Timi, de a 7. bréklabda már sikeres volt.

 

Ez mindent eldöntött, sajnos. Konta ugyanis egyenlített, majd 30-ra nyerte el Timi újabb szerváját. Az utolsó gémben pedig már mindvégig a kvaliból érkezett brit játékos irányított…

 

Nagyon elkeserítő, hogy ez egy ilyen tornán fordult elő. Ennél jobb sorsolást nem lehetett volna kapni…A mérkőzés fő tanulsága: ha egy játékos elhiszi magáról, hogy már mindent tud a teniszről, ha elhiszi magáról, hogy nem kell meghallgatnia az edzője tanácsát, akkor annak csak vereség lehet a vége! Timi csak tizenöt percig játszott jól, másfél órán át rosszul…A második játszma végén a sok játszmalabdánál egyszer sem építette fel jól a labdamenetet. Nem is értem, hogy miért erőltette a nagyon erős adogatásokat, amikor csak hét-nyolc szervánként sikerült egyet jól beütnie. Azt sem értettem, az adogatásoknál miért erőltette ellenfele fonákját, amikor Konta kiválóan  ütött ebből. Sok kérdést fel fogok majd tenni Timinek… – mondta a mérkőzés után Babos Csaba.

 

usopen10