Tokió 2020: van már új időpont

Tokió 2020: van már új időpont

2020-03-31 – Egy évvel csúszik az olimpia kezdése.

  1. július 23-án kezdődik és augusztus 8-ig tart majd 2021-ben a tokiói olimpia – jelentette be a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), illetve a játékok szervezőbizottsága, Tokió városa és a japán kormány.

 

A XXXII. nyári ötkarikás játékokra eredetileg 2020. július 24. és augusztus 9. között került volna sor, de a koronavírus világjárvány miatt múlt kedden a jövő évre halasztották. Az elnevezés továbbra is Tokió 2020.

 

A NOB hivatalos tájékoztatójából kiderült, hogy az illetékes szervek vezetői – Thomas Bach NOB-elnök, Mori Josiro, a szervezőbizottság elnöke, Koike Juriko, Tokió kormányzója, valamint Hasimoto Szeiko, olimpiáért és paralimpiáért felelős miniszter – telekonferencia keretében egyeztek meg az új időpontról.

 

A döntést három fő szempont alapján hozták meg, ezek a következők: a sportolók és minden résztvevő egészségének védelme, egyúttal a COVID-19 vírus megfékezése; az olimpiai sportágak és a versenyzők érdekeinek védelme; a globális nemzetközi sportnaptár.

 

A NOB szerint az új időpont elegendő időt adnak az egészségügyi hatóságoknak és a játékok szervezőinek, hogy megküzdjenek a koronavírus-járvány következményeivel, s mivel szinte napra pontosan egy évvel az eredeti dátumok után kezdődnek majd a versenyek, a minimumra csökkenthető a halasztás miatti zavar a nemzetközi sportnaptárban. Hangsúlyozzák: ezzel elég idő marad a még hátralévő kvalifikációs versenyek lebonyolítására is.