Timi az év női teniszezője Magyarországon

Timi az év női teniszezője Magyarországon

2012-12-13 – A Magyar Távirati Iroda Sportszerkesztőségének felkérésére a hazai szövetségek 1964 óta minden esztendőben eldöntik: kik sportágukban az év legjobbjai.

A teniszezőknél Balázs Attila negyedszer bizonyult a legjobbnak, a nőknél Babos Tímea lett 2012-ben a legkiválóbb játékos.

„Örülök a díjnak, nagy megtiszteltetésnek érzem, hogy idén én kaptam ezt az elismerést! Sok jó játékos van Magyarországon, Arn Gréta, Czink Melinda és természetesen Szávay Ágnes is. Szerintem jó évet zártam, egyesben és párosban is nyertem versenyt. Megérdemeltnek mondható, hogy engem választottak az év játékosának” – mondta boldogan Timi.

 

A 19 éves versenyző idén egyesben megnyerte a 220 ezres monterreyi versenyt, döntős volt Csüancsouban  az 50 ezres viadalon, Bogotában (220 000) pedig a legjobb négybe került. Párosban a tajvani Hszie Szu-vejjel diadalmaskodott Birminghamben, elődöntős volt Strasbourgban. Szintén a legjobb négyig jutott Fezben (Mandy Minellával) és Bogotában (Valerija Szavinyihhel).

 

Timi idén nyáron szerepelt a londoni Olimpián, egyesben bejutott a második fordulóba, párosban a nyitó körben búcsúzott Szávay Ágnessel.

 

Amit terveztünk a szezon előtt, azt sikerült elérnünk! Nagy álom volt az Olimpia, az is sikerült. Timi bejutott a top100-ba, ez is jelentős eredménynek számít. D megtartani ezt az eredményt talán még nehezebb lesz, hiszen az ellenfelek figyelnek már Timire. Persze korábban sem volt könnyebb a dolgunk, amikor át kellett „rágnunk” magunkat a kisebb, 10 és 25 ezres versenyek világán. Voltak nagyon nehéz időszakok az idei szezonban, először a salakos időszakban. A sikeres tavaszt követően jelentős önbizalomvesztéssel jártak ezek a tornák. A szezon záró szakasza sem alakult jól, addigra már az erő is elfogyott. D e összességében elértük amit szerettünk volna, ez volt a tanulóévünk” – mondta Timi edzője, Barátosi Levente.

 

A 2012-ES SZEZON LEGJOBB PILLANATAI

 

CSÜANCSOU (DÖNTŐ KIMIKO DATE-KRUMM ELLEN)

“Azt gondolom, ez a verseny nagyon jól megalapozta az évet.  Addig a pontig az volt életem legnagyobb sikere, hiszen 50+Hs versenyen nem jutottam soha döntőbe, ráadásul jatszhattam a mai tenisz egyik legnagyobb csodájával, a 40 éves Kimiko Date-Krummal.  Érdekes egyébként, hogy a vereség ellenére azóta is jó kapcsolatot ápolok vele. Többször kérdeztük már egymást párosra, csak vagy nekem vagy neki már volt arra a tornára partnere.

 

MONTERREY (TORNAGYŐZELEM EGYESBEN)

 

“Nagyon jó formában érkeztem Monterreybe, hiszen előző héten, Bogotában elődöntőt játszhattam. Utána a magaslatról lejönni és  ,,csak,,800 m-en” játszani már-már könnyű volt.  Első meccsem viszonylag sima volt, aztan következhetett Cirstea, aki ellen egy nagyon taktikus játékkal sikerült a győzelem.  A legjobb 8 között Mayr szerencsére nem szorongatott meg, de utána az elődöntő karrierem egyik legnagyobb mérkőzése volt, szerintem.  Errani volt az ellenfél, és bizony az ő teniszét nem a 2 ütéses labdamenetek jellemzik.  Rettentő élvezetes, ugyanakkor stresszes merkőzés volt, mi sem mutatja jobban, mint hogy a mérkőzéslabda megnyerése után perceken át sírtam! Nem hittem el, hogy sikerült megnyerni azt a meccset, hogy bejutottam egy WTA- döntőbe. Másnap a döntőben már az nem hittem el, hogy Cadantu engem megverjen, így Monterreynek új bajnoka született, Én!:)  Egyébként Monterrey a legbarátságosabb WTA- versenyek egyike! Nemcsak azért ,mert fantasztikusan játszottam, tornagyőzelmet arattam, hanem mert olyan embereket ismerhettem meg, akik azóta is jó barátaim. Bármikor szívesen térnék vissza! “

 

BIRMINGHAM (TORNAGYŐZELEM PÁROSBAN)

“Furán alakult az egész birminghami torna…Egész héten esett az eső, és sohasem lehetett tudni,hogy épp mikor kerülünk pályára,mikor tudunk edzeni. De még azt sem lehetett tudni, hogy egyáltalán megtartják-e a páros versenyszámot..Akkor ott jobban szerettem volna, ha lefújják az egészet, hogy őszinte legyek, meguntam a várakozást… De utólag  persze jó, hogy a szerencsének es az időjárásnak köszönhetően másként történt. WTA-párostornagyőzelmet arattunk Hszie Szu-vejjel! Nem is akárhogyan! Az akkori világelsőket (Huber/Raymond duót) vertük meg a döntőben.  Mondtam is kicsit meghatódva a meccs utáni beszédben, hogy mekkora megtiszteltetés  így megnyerni életem első WTA-tornáját párosban. Ezt a közönség és a világelső duó is tapssal díjazta.”

 

A LONDONI OLIMPIA

 

“Idei évem legnagyobb élménye! Csak így emlegetném az Olimpiát. Ugyan elég nehézkes volt a bekerülésem de a lényeg, hogy ott voltam!  Sokan mondják nekem: Úristen te láttad már Federert vagy Nadalt? Hiszen mások szemében ők a sztársportolók… Lehet,  hogy azok, de nekem mégiscsak a magyarok a legfontosabbak! Rettentően örültem, hogy beszélgethettem a legjobbjainkkal, van olyan akivel azóta is tartom a kapcsolatot! Felemelő érzés, hogy ott lehettem a megnyitón,sétálgathattam a faluban. És persze, nem utolsó sorban nyertem mérkőzést is!”

 

 

 

TIMI 2012-ES STATISZTIKÁJA EGYESBEN
Versenytípus Verseny Tornagyőzelem Mérkőzés Győzelem Vereség
Összesen 24 1 56 32 24
Grand Slam (főtábla) 3 0 4 1 3
Grand Slam (selejtező) 1 2 1 1
Olimpia 1 0 2 1 1
Premier 5 (főtábla) 2 0 3 1 2
Premier 5 (selejtező) 4 7 4 3
Premier (főtábla) 2 0 2 0 2
Premier (selejtező) 1 3 3 0
International (220 000 USD) 8 1 18 11 7
100 000 USD 2 0 3 1 2
50 000 USD 1 0 5 4 1
25 000 USD 1 0 4 3 1
FED Kupa 1 3 2 1