Thomas Drouet marad Timi edzője

Thomas Drouet marad Timi edzője

2016-08-12 – A szakember 2014 tavaszán csatlakozott a 23 éves magyar játékos stábjához.

 

Lejár Thomas Drouet eddigi szerződése: Timi és edzője pedig úgy döntött, hogy a megállapodást újabb két évvel meghosszabbítja. Az új kontraktus a 2018-as szezon végéig szól.

 

TIMI:
– Összességében pedig köszönetet szeretnék mondani Thomas-nak, hogy két és fél évvel ezelőtt hitt Bennem! Amikor csak kevesen hittek Bennem…Ő mégis a sok jó játékosa után „bevállalt” egy olyan, alacsonyabban rangsorolt játékost, mint amilyen akkor Én voltam. Ő is rizikót vállalt ezzel. Nyilván én is, hiszen anyagilag szintén kockázatos döntést hoztam. Most is, amikor ezeket mondom, borsózik a lábam és a hátam. Annyit megéltünk együtt, örömöt és bánatot, jó élményt. Köszönöm Neki és remélem, hogy ez még mindig csak az út kezdete. Az biztos, dolgozunk tovább, nap mint nap megteszünk mindent, hogy jobb legyek! Biztos, hogy lesznek még nehezebb pillanatok, fájó vereségek. De az is biztos, hogy jönnek majd szép és nagy győzelmek. Ezen az úton kell tovább haladni. Most örülök annak, hogy újabb két szezonig tart a közös munkánk.

 

  • Hogyan értékelnéd az eddigi közös munkát, a kettőtök játékos-edző kapcsolatát?

 

  • Timi: Nagyon-nagyra értékelem Thomas-t emberként is, nem csak edzőként. Nagyon sokat köszönhetek Neki a pályán és a pályán kívül is! Amikor elkezdtünk együtt dolgozni, akkor valóban nem voltam jó passzban. Ez a ranglistámon és a hangulatomon is megmutatkozott. Azóta is nap mint nap segít, hogy jól érezzem Magam, legyen önbizalmam. A folyamatos javulásért küzdünk mindennap. Hálás vagyok Thomas-nak az eddigi közös munkáért, nagyon örülök, hogy folytatjuk! Ebben a világban nagyon nehéz találni egy ennyire megfelelő, jó kapcsolatot, hiszen a tenisz elég magányos sportág. De szerencsére nagyon hasonló személyiségek vagyunk. Így jól megértjük egymást. Ugyanazok a céljaink, ez nagyon-nagyon fontos. Jól érezzük Magunkat az edzéseken, de mégis tudunk keményen dolgozni. Tudunk őszinték lenni egymással. El tudjuk viselni a kritikát és a kritikát el is mondjuk egymásnak. Természetesen igyekszünk pozitívak maradni! Fontos tényező, hogy legyen bizalom a napi kemény munkában. Igenis csináljuk és nem az van, hogy mindig minden jó. Vannak nehezebb pillanatok, de tudjuk, hogy ezen átmegyünk, mert jó csapat vagyunk. Tényleg nagyon örülök és hálás vagyok, hogy folytathatjuk az együttműködést!

 

  • Thomas: Amikor 2014 elején elmentem megnézni Tímeát egy párizsi versenyen, akkor azonnal megéreztem, hogy nagy lehetőségeket rejt a játéka. Pedig akkor nem is játszott jól, fizikailag és mentálisan sem volt jó állapotban. Megállapodtunk és akkor egy hosszú munkafolyamat kezdődött. A munkánk alapja mindennap a fegyelem: az étkezés, az alvás, a fizikai felkészülés (amelyet én végzek el vele együtt), a teniszedzés terén. Egyre profibb és fegyelmezettebb lett, igazán élvezem a munkát azzal a személlyel, aki minden nap a lehető legtöbbet adja ki magából. Számomra ez a legfontosabb, ezt mondtam neki az első közös edzésünkön. Ha tiszteled ezeket a feltételeket, akkor biztosan jönnek a sikerek. Csak a sportban nem tudhatjuk, hogy ennek mikor jön el az ideje. Ha elveszíted a mérkőzésedet, akkor is pozitívnak kell maradnod, és másnap is szupermotiváltként ébredned. Erre nem mindenki képes, csak a Bajnokok, Tímea pedig ilyen típusú játékos! Amit eddig elértünk közösen, az bizalmat ad a pályán és a pályán kívül is, a kapcsolatunkban. De biztos vagyok abban, hogy az újabb tapasztalatok és az érettség eredményeként még magasabbra törhetünk. Ezért dolgozunk mindennap.

 

  • Milyen terülteken szeretnétek előrelépni rövid és hosszú távon a következő időszakban?

 

  • Timi: Két és fél évvel ezelőtt elindultunk egy úton Thomas-val. Az utóbbi időben látszott igazán és jobban, hogy milyen is ez az út. Rengeteget dolgozunk: a kemény munkában hiszek és Thomas is. Akármikor, akármilyen vereség ért, más nap már ott voltunk a pályán és dolgoztunk tovább. Eleinte sok technikai változtatásra volt szükségem és fizikailag is javulnom kellett. Továbbra is fontos a szellemi harmóniám összeszedése, hogy legyen önbizalmam. Általánosságban azt tudom mondani a játékomról, hogy maradjon agresszív és változatos. Ami a legfontosabb, hogy elhiggyem, jól tudok játszani, bátran alkalmazzam azokat az elemeket, amelyeket igenis tudom használni edzéseken és a mérkőzéseken. Természetesen mindig vannak apró javítanivalók. Minden edzésre van terv, hogy miben akarunk előrelépni, hiszen nyilván minden meccs más és más. De igazából az a szép a sportban, hogy minden nap más és mindig lehet valamin javítani. Rengetegszer előfordul, hogy Thomas összeállítja az edzéstervet, megmondja, hogy nagyjából min akarunk dolgozni. De a gyakorlás közben kiderülhet, hogy valami láthatóan nem működik. Ilyenkor megváltoztatja az edzést és elkezdjük kijavítani a hibát. Nagyon izgalmas, hogy mindig van mit fejleszteni. Tökéletesen megbízok Thomas-ban, tudom, hogy jó munkát végez. Így nem is lehet kérdés, hogy mindenben követem azt a programot, amelyet összeállít Nekem. Próbálom mindig a maximumot kihozni Magamból. Ez kölcsönös! Tudom, hogy ő is a maximumot akarja és én is megcsinálom a maximumot. Ez csak így működhet ezen a szinten!

 

  • Thomas: Stabilabbá és szilárdabbá kell tennünk játéka összes apró elemét és technikailag is fegyelmezettnek kell lennie. Az elmúlt két és fél évben elvégeztünk a munka legnehezebb részét, ez pedig magabiztossá teheti Tímeát. Időnként még nem realizálja Magában, hogy minden olyan tulajdonsággal rendelkezik, amelyek révén top játékos lehet. De úgy vélem, lépésről-lépésre növekszik a hite, főleg ebben az évben, amikor több top20-as játékost is legyőzött. Ez hosszú távon is növeli az önbizalmát. Biztos vagyok abban, hogy azért jöttek ezek a győzelmek, mert megérdemelte ezt. Minden téren rengeteget áldozott a pályafutására, rettenetesen akarja a sikert. Akkor is pozitívnak kell maradnunk, amikor időnként néhány dolog nem alakul az elképzeléseink szerint. Ő sem lehet tökéletes, időnként elront egy-egy ütést, időnként elveszít egy-egy mérkőzést…De másnap ugyanúgy folytatja a munkát, van saját ritmusa, hogy lépésről-lépésre meghódítsa a hegyet! De minden út Rómába vezet!!!

 

  • Melyek voltak a legkedvesebb élmények az eddigi közös munka alatt?

 

  • Timi: Rengeteg dolog eszembe jut, azonnal nagyon elérzékenyülök! Rengeteg olyan pillanat volt, amikor korán reggel, akár 7-re mentünk edzeni, mert csak akkor volt pálya. Akkor is hajtottam és küzdöttem ezerrel. Emlékszem, hogy amikor elkezdtük a közös munkát, alig bírtam Thomas edzéseit, nagyon szenvedtem. De mégis reméltem és igazából bíztam az együttműködésben. Annyira megvan ez a bizalom, hogy egy percig sem volt kétségem, hogy ez majd működik. Ahogy korábban mondtam, nap mint nap mindent megtettem azért, hogy jobb lehessek. A legnagyobb élményeim vagy azok, mindenféleképpen az edzésekre vonatkoznak. Akkor jön ki igazán az a limit,  amit meg tudok határozni és elérni, legyen az fizikai vagy teniszes gyakorlás. Thomas is megemlítette azt az emlékezetes kerékpáros edzést. Nekem is remek élményt jelentett. Tudtam, hogy nagyon-nagyon nehéz edzés lesz és nehezen tudok majd feltekerni. A felénél le is akartam szállni és el akartam dobni a bringámat. De aztán küzdöttem, akartam és sírtam. Végül valahogy megcsináltam, Thomas pedig végig ott volt mellettem és segített. Amikor felértem, akkor jókedv sugárzott belőlem, nagyon örültem, hogy meg tudtam csinálni. Ez valóban maradandó élmény! Igenis, ha kitűzöl egy célt Magad elé, akármennyire nehéz is az út, valahogy el lehet oda érni. Ha akarod, akkor meg tudod csinálni.

 

  • Thomas: Nagyon sok szép emlékünk van. Először egy Kuala Lumpur-i pillanat ugrik be. Két évvel ezelőtt történt, amikor még csak néhány hete dolgoztunk együtt. Akkoriban sok mérkőzést veszített, és akkor is egy fájó vereség érte Krystina Pliskova ellen. Sokat sírt és ez engem is nagyon rosszul érintett, hiszen már tudtam, milyen sokat dolgozik. Azt mondtam Tímeának, hogy ne aggódjon és legyen türelmes. Másnap esőben edzettünk, nehéz labdákkal, de ő akkor is keményen hajtott…Néhány nappal később párosban megnyerte a tornát, majd két héttel később már egyesben is veretlen maradt Japánban. A következő emlékezetes meccs az a Stosur elleni győzelem Cincinnatiben. Ez Tímea egyik legerősebb meccse volt azok közül, amelyeket láttam. Pedig a párost is számítva már közel 250-nél járok. Timi döntő szett 7:5-re nyerte ezt a thrillert, amely kétszer szakadt félbe eső miatt. Stosur többször is visszakapaszkodott, de Tímea tigrisként zárta le a meccset, kihasználta a lehetőségeit. Három óra 15 perc után fejeződött be a mérkőzés, amelyet megkönnyeztem, pedig nem is volt döntő. De ezért imádom ezt a munkát: tudom, hogy nap mint nap milyen keményen dolgozunk és azzal a győzelemmel bizonyította a hatalmas fejlődést.Szintén emlékezetes pillanatokat éltünk át a téli felkészülés alatt. A teniszedzések előtt 3 órán át hajtottuk a kerékpárt. Tesztelni akartam Timit, hogy mennyire erős fizikailag és mentálisan is. Ezért eltekertünk ahhoz a nagyon kemény, Monaco melletti emelkedőhöz, amelyen egy nagy bajnok is készült a Tour de France-ra. Tapasztalatból is mondom: nagyon nehéz a 9.3 km hosszú, átlagban közel 9 százalékos meredekségű hegy. Előtte már letekertünk 2 órát, szóval Timi nagyon fáradtan érkezett az emelkedő lábához. Akkor szóltam, hogy egészen a kaptató tetejéig kell eljutnia, így érheti el a céljai csúcsát, most ez lesz az Ő Grand Slam-versenye. Néhány km megtétele után a lábai már nagyon „boldogak” voltak, a pulzusa 170-es volt már legalább 25 perce. És még mindig 20 perc választotta el az emelkedő tetejétől. Ekkor pityeregni kezdett, és azt mondta, képtelen már a folytatásra. Mellé tekertem és folyamatosan bíztattam, hogy meg tudja csinálni. Keményen hajtottam Timit, hogy minden méterrel közelebb kerül a céljaihoz. Amikor felértünk a csúcsra, akkor már holtfáradt volt, de láttam a szemeiben, hogy mennyire büszke a teljesítményére. Nagyon erősnek érezhette Magát! Nem dicsértem meg azonnal, de akkor is tudtam, hogy milyen nehézségeket küzdött le. A Bajnokok mentalitását láttam, olyan emberét, aki képes arra, hogy legyőzze a saját határait! Ezeket az akadályokat pedig döntő többségében egyedül kell legyőznie! Nagyon boldog és izgatott vagyok, hogy újabb két szezonon át folytatjuk a közös munkát! Biztos vagyok abban, hogy újabb sikereket érhet el. Ehhez csak arra van szüksége, hogy a hozzá közel álló személyektől is támogatást, pozitív energiákat és szeretetet kapjon!

 

Az 1983. május 17.-én született szakember 2014 tavasza óta segíti a jelenlegi legjobb magyar játékos munkáját. Timi az eltelt időszakban számos remek sikert ért el egyesben és párosban is. Mindkét versenyszámban többször megjavította karrierje legjobbját a WTA-világranglistáját: egyesben 39. volt 2016. április 4.-én, míg párosban 8. helyen jegyezték 2015. június 22.-én. Utóbbi magyar csúcsnak számít, korábban soha nem került magyar játékos a top 10-be női párosban. Jelenleg egyesben a 42., míg párosban a 12. helyen áll.

 

Timi és Thomas Drouet közös munkájának eredménye a három wimbledoni döntő: 2014-ben (társ: Kristina Mladenovic) és 2016-ban (társ: Jaroszlava Svedova) női párosban, 2015-ben pedig vegyes párosban (társ: Alexander Peya).

 

A magyar játékos 2015-ben Marrákesben, a napokban pedig Florianopolisban volt döntős egyesben a WTA Touron, a tavalyi szezon végén megnyerte a tajvani WTA-125-ös tornát, míg 2014-ben Gifuban és Poitiers-ben maradt veretlen ITF-versenyen. Timi és Thomas Drouet közös sikerei közé tartozik Venus Williams, Flavia Pennetta, Roberta Vinci, Sara Errani, Eugenie Bouchard, Karolina Pliskova, Madison Keys, Caroline Garcia, Kristina Mladenovic legyőzése.

 

A három wimbledoni döntő és a karriercsúcsokat jelentő világranglista helyezéseket mellett érdemes kiemelni, hogy 2014 tavasza óta Timi a világ legjobbjai közé került női párosban! A magyar játékos az elmúlt két és fél évben a Grand Slam-finálék mellett tornagyőztes volt 2014-ben Kuala Lumpurban (társ: Csan Hao-csing), 2015-ben Dubajban (társ: Kristina Mladenovic), Marrákesben (társ: Mladenovic) és Rómában (társ: Maldenovic), döntőt játszott 2014-ben Monterreyben (társ: Olga Govorcova), Cincinnatiben (társ: Mladenovic) és Limoges-ban (társ: Mladenovic), 2016-ban pedig Miamiban (társ: Jaroszlava Svedova) és Florianopolisban (társ: Jani Réka). Timi és Mladenovic a tavalyi szezon végén szerepelt a WTA Finals elnevezésű, szezonzáró csúcsversenyen is. A magyar játékos az elmúlt két és fél évben aktuális társaival a világ legjobb párosai ellen ünnepelhetett emlékezetes, kiemelkedő győzelmeket a világ legjobb kettősei ellen! Timi nemrég egyesben és párosban is szereplhetett a riói Olimpián.

 

viber image08  06  Dubaj_38_1

 

viber image07  viber image04

 

viber image06  viber image03

 

01  02

 

05  06  03