Sajtótájékoztató a téli felkészülés kezdetén

Sajtótájékoztató a téli felkészülés kezdetén

2016-11-28 – Timi először Budapesten, majd a jövő héttől Franciaországban gyakorol majd a 2017-es szezonra.

 

Profi pályafutása eddigi legjobb szezonját zárta november elején Babos Tímea, aki 2016-ban hatszor javította meg addigi legjobb helyezését a világranglistán. Az év kezdetén 70. volt, majd a US Open után 25.-ként jegyezték a WTA-nál. Jelenleg 28., így jó esélye van arra, hogy januárban kiemelt legyen a melbourne-i Australian Openen.

 

A jelenlegi legjobb magyar játékos hétfőn sajtótájékoztatón értékelte a 2016-os szezont és kitért a 2017-es feladatokra is. Az esemény kezdetén Babos Tímea kiemelt támogatója nevében, Szollár Domokos, a MOL-csoport kommunikációs igazgatója értékelte az eddigi, egy évtizedes közös munkát.

 

AZ ESEMÉNY KÉPEI (KATTINTS IDE!)

KÖSZÖNJÜK A FOTÓKAT ZÁDOR PÉTERNEK!!!

 

„Sporttámogatóként a MOL egyik célja az, hogy a kezdetektől egészen a csúcsig kísérjen el egy sportolót, és Timi karrierje tökéletesen szimbolizálja ezt. 10 évvel ezelőtt indult a MOL Új Európa Alapítványának Tehetségtámogató programja. Ez alatt az idő alatt közel 350 millió forintot fordítottunk e program keretében tehetséges sportoló gyermekekre, akik közül Babos Tímea az egyik legsikeresebb támogatottunk. Ma már egyértelműen látszik, hogy amit a MOL elkezdett tíz évvel ezelőtt, annak van értelme, hiszen több ezer fiatal sikereihez hozzájárulhattunk így. Olyan világklasszisok nőttek fel közben e program keretében, mint Timi vagy az olimpiai bajnok Szilágyi Áron. Mindkettőjük mögött végig ott állt a MOL.”

 

„Őszintén bevallva, nem számítottam arra, hogy ilyen sikeres lesz ez az év! Összességében top40-es ranglista célt tűztem ki Magam elé. Az, hogy a 30-ban végezhetek és hatszor javítottam karriercsúcsot, az fantasztikus érzés! Nyilván ez rettentően motiváló is a következő szezonra. Természetesen nagyon boldog és elégedett vagyok! Még mindig azt remélem, hogy ez csak az út kezdete!” -emelte ki Timi.

 

– Minek köszönhető ez az előrelépés?

 

– Nálam is beszélhetünk arról, hogy ez egy felépített munka. Amióta két és fél évvel ezelőtt elkezdtem a közös munkát edzőmmel, Thomas Drouet-val, azóta csak jövök fel a ranglistán. Egyre jobban játszom! Nem a véletlen műve, hogy ez az év így sikerült! Nem egy-két hónap komoly munka eredménye, hanem a folyamatos erőfeszítéseké. Bármi is történt, jó vagy éppen rossz, mindig komolyan dolgoztunk. Két és fél évvel ezelőtt rátértem egy jó útra, kisebb botladozásokkal, de haladok előre. Csakis az lehet a célom, hogy ne térjek le erről az útról!

 

– Nemrég úgy fogalmaztál, hogy rengeteget lehetett tanulni ebből a szezonból. Melyek voltak a legfontosabb tanulságok?

 

– Nagyon érdekes szezon volt! Rengeteg nagy meccset játszottam, számos top20-as játékossal küzdhettem meg. Ezekből lehet tanulni, amelyek megmutatják, mely területeken vannak még hiányosságaim. És milyen dolgok működnek eredményesen még a legjobbak ellen is. Minden meccsből tudunk valamit hasznosítani!

 

– Miben változtál a legtöbbet a 2015-ös évhez képest?

 

– Rám mindig jellemző volt, főleg juniorként, hogy nagyon-nagy küzdő voltam-vagyok. Az utolsó pillanatig mentem minden labdáért! Amikor rosszabbul ment a játék, akkor ez egy picit elveszett belőlem. Thomas-nak köszönhetően újra megtanultam küzdeni, és emiatt rengeteg olyan meccset nyertem meg, amikor nem játszottam jól. A tavalyi év végén újra elkezdtem dolgozni sportpszichológussal, vagyis nem csak technikailag vagy taktikailag léptem előre, hanem mentálisan is nagyon sokat tudtam fejlődni.

 

– Említetted azokat a nagy meccseket, amelyek emocionálisan is fordulópontot jelentettek. Ezek, azok a nagy események, amelyek minden téren sokat adtak?

 

– Négy-öt nagyon emlékezetes meccs van. Az első, a Karolina Pliskova elleni, Miamiban. Addig a mumusom volt a döntő szett végén a tie-break. De akkor tudtam így nyerni a US Open későbbi döntőse ellen. Majd jött a Venus Williams elleni siker, de mondhatnám azokat a meccseket is, amelyeket elveszítettem. A Simona Halep elleni mérkőzés a US Openen, vagy éppen Petra Kvitova ellen Eastbourne-ben, füvön.

 

– Melyik borítás volt az, amelyen idén a legjobban játszottál?

 

– Most már minden közel áll hozzám! De még mindig a kemény pályán érzem leginkább otthonosan Magam.

 

– Az Australian Open a következő kiemelt feladat. Hozzá lehet-e szokni fejben ahhoz, hogy már a Grand Slam-versenyeken is kiemelt lehetsz?

 

– Ez egy jó kérdés. Mától kezdtem hivatalosan is a téli felkészülést, most beszéljük majd meg a stábbal a következő év céljait. Új helyzet előtt állok, amelyre pozitív kihívásként tekintek! Biztos vagyok abban, hogy a stábom, a hozzám közel álló személyek ebben nagyon sokat segítenek! Nyilván vannak céljaim, de át kell gondolnom, ezek mennyire lehetnek reálisak. Nagy stábbal dolgozom együtt, hiszen a felkészülés miatt itt van az edzőm, a pszichológusom, a kondiedzőm, a fizióm és az ütőpartnerem is, nem beszélve a médiás képviselőmről. Biztos, hogy nélkülük nem tartanék itt!

 

– Hogyan alakul majd párosban a 2017-es szezon?

 

– Az utóbbi időben már kevesebben játszottam ebben a műfajban. Nem véletlen, hogy a legjobbak többsége nem is párosozik. Nekem is nagyon megterhelő játszani sorozatban a topjátékosok ellen. Az idei év nagyon nehéz volt, az év végére én is alaposan elfáradtam. Nálam ez ritka, de a mostani szünetben nem is akartam teniszezni. Jövőre még kevesebb versenyem lesz párosban, az egyesé a főszerep. Talán 10-12 tornám lesz párosban.

 

Timi a 2017-es szezont a kínai Sencsenben kezdi, ahol idén elődöntős volt. A 2016-os verseny után 59. lett, azzal beállította addigi karriercsúcsát. Jövőre a kínai kezdést ausztráliai folytatás követi, amelynek csúcseseménye a melbourne-i Australian Open jelenti majd.