Miami: Timi és Svedova döntős!!!

Miami: Timi és Svedova döntős!!!

2016-04-01 – A magyar-kazah kettős 1 óra 41 perc alatt győzött a négy között, a döntő rövidítést 5-8-ról fordította meg. Következik Mattek-Sands és Safarova.

 

MIAMI OPEN (6  844 139 DOLLÁR, KEMÉNY PÁLYA), PÁROS, ELŐDÖNTŐ
Babos Tímea, Jaroszlava Svedova (magyar, kazah, 4.)-Margarita Gaszparjan, Monica Niculescu (orosz, román) 7:5, 4:6, 10-8

 

„Ma nagyon-nagy meccs volt, ezen nincs mit tagadni. Mindhárom szettben hátrányból jöttünk vissza, vagy épp a másodikban ez nem sikerült. Hihetetlenül meleg volt, ezt a partnerem kicsit nehezebben bírta. Talán nem volt annyi energiája. De összességében nagyon szeretünk együtt játszani, ez segít nekünk a bajban! Nyilván örülök ennek és az egész itteni szereplésemnek. Remélem, hogy vasárnap egy trófeával tudunk hazamenni! Örülök, hogy ismét a Centerpályán játszhattam, sok néző, sok magyar előtt! Örülök, hogy olyan döntőn játszhatok, amelyen magyar játékos még soha! Ahogy korábban mondtam, remélem, hogy a trófeát is el tudjuk hozni” – nyilatkozta Timi.

 

A világranglista alapján Timi és Svedova számított esélyesebbnek, de az ellenfél tudásáról és jelenlegi formájáról sokat elárul a 2. forduló eredménye. Gaszparjan és Niculescu ugyanis 6:4, 6:2-re nyert a világelső Hingis-Mirza duó ellen.

 

A Miami Open elődöntője pedig alátámasztotta, hogy az orosz-román kettős nehéz ellenfél.

 

Az 50 perces első játszma több fordulatot hozott, szerencsére a végén Timi és társa örülhetett. A magyar-kazah duó a szett elején brékelőnybe került, de 2:0 után az ellenfél négy gémet nyert sorozatban. Gaszparjan és Niculescu 30-ra, majd 40-re brékelt.

 

Az orosz-román duó 5:3-ra is vezetett, majd fogadóként egy, majd 5:4 után adogatóként két szettlabdához jutott. De Timi és Svedova egyenlített 5:5-re, majd 6:5 után brékelt 40-re. Így lezárult az első felvonás!

 

Sajnos a 37 perces második szettben Gaszparjan és Niculescu kétszer is elnyerte ellenfele szerváját, így elhúzott 4:1-re. Timi és társa még feljött 43-ra, de utána nem volt igazán esélye az egyenlítésre.

 

Jött a rövidítés és egy igazi krimi!!! Gaszparjan és Niculescu jól kezdett, 2-1-nél fogadóként nyert pontot. Aztán 7-5 után jött az újabb fogadópont…

 

De Timi és Svedova ekkor sem adta meg magát. A magyar-kazah kettős fogadóként jött fel 8-7-re, majd ezzel a lendülettel hozta a két pontot adogatóként is. Meccslabda! Timi és Svedova ezt a labdamenetet is megnyerte!!!

 

Az 1985 óta megrendezett Miami Openen korábban még nem szerepelhetett magyar játékos a döntőben!

 

Timi 15 alkalommal jutott fináléba párosban a WTA Touron: eddig 10-szer győzött. Premier Mandatory (vagy Premier 5-ös) tornán negyedszer jutott el az utolsó mérkőzésig: tavaly Dubajban és Rómában diadalmaskodott Kristina Mladenovic oldalán. A magyar-francia duó tavaly elődöntős volt Miamiban.

 

Timi profi mérlegét női párosban a 2014-es wimbledoni döntő, valamint a két finálé WTA 125-ös tornán (1 győzelem/1 vereség), továbbá 17 döntő ITF-versenyen (9 győzelem/8 vereség) egészíti ki.

 

A magyar-kazah páros ellenfele a vasárnapi döntőben a Bethanie Mattek-Sands – Lucie Safarova duó lesz.

 

A 30 éves Mattek-Sands 3. helyen áll a világranglistán, pályafutása legjobbjaként szintén 3. (2015. augusztus 17.) volt. Eddig 18 WTA- és 3 ITF-versenyt nyert női párosban. Lucie Safarova oldalán tavaly bajnok volt az Australian Openen és a Roland Garroson. Vegyes párosban 2012-ben az Australian Openen, míg 2015-ben a Roland Garroson maradt veretlen, a legutóbbi szezonban Wimbledonban is döntős volt. Néhány nappal ezelőtt Indian Wellsben megnyerte a párosversenyt Coco Vandeweghe oldalán: az amerikai duó a legjobb négy között éppen Timi és Svedova ellen győzött 2:6, 6:4, 10-4-re.

 

A 29 éves Safarova 8. helyen áll párosban a világranglistán, karrierje legjobbjaként 4. (2015. szeptember 14.) volt. Eddig 8 WTA- és 1 ITF-versenyen maradt veretlen ebben a műfajban.