Melbourne után: WTA-interjú Timivel és Kikivel

Melbourne után: WTA-interjú Timivel és Kikivel

2020-02-07 – A magyar-francia kettős szettveszteség nélkül nyerte az Australian Opent.

Egy hét telt el a csodálatos ausztráliai diadal óta, a büszkeség és az öröm természetesen nem „repült el”. Timi és Kristina Mladenovic másodszor maradt veretlen párosban Melbourne-ben, a tavalyi párizsi végső sikerrel együtt pedig már három felnőtt Grand Slam-trófeánál jár közösen a két játékos. A női profi versenyeket szervező WTA podcastja, a WTA Insider közös interjút készített a magyar és a francia teniszezővel, mindketten a szokásosnál is részletesebben beszéltek a győzelmek hátteréről.

 

Timi és Kiki megnyerte tavaly a szezonzáró WTA Finalst, a sencseni öt sikerrel és az Australian Openen ünnepelt öt sikerrel már tizenegy mérkőzés óta tart a veretlenségi sorozat. Pedig Melbourne-ben mélyről kellett visszakapaszkodniuk, hiszen egyesben mindketten búcsúztak az első fordulóban. Az Australian Openen végül szettveszteség nélkül diadalmaskodtak, ezt a bravúrt legutóbb 2004-ben hajtotta végre az akkor bajnok spanyol Virginia Ruano Pascual és az argentin Paola Suárez.

 

Timi az első magyar játékos lett, aki három Grand Slam-versenyt nyert a felnőttek között.

 

WTA Insider:

– Mitől voltatok ilyen jók Melbourne-ben?

Timi:

– Micsoda két hetünk volt! Az elején azért bőven voltak hullámvölgyeink. Hiszen legyünk őszinték, nem voltunk olyan jók egyesben, mint amit szerettünk volna. Számos gondunk akadt, de tudjátok, ilyen élet. Aztán, legalábbis úgy érzem, hogy erősebben kapaszkodtunk vissza, mint bármikor korábban. Hiszen arra azért ritkán akad példa, hogy szettveszteség nélkül nyerj egy trófeát, egy Grand Slam-versenyt. Ezért igazán büszke vagyok magunkra, mert kemény feladatunk volt! Minden nap úgy mentünk ki a pályára, hogy harcolni akarunk, a legjobbunkat szeretnénk mutatni. Elképesztő, hogy így kezeltük ezeket a heteket és különösképpen a döntőt. Alig tudok megszólalni a fináléval kapcsolatban. Sosem könnyű a legjobbadat adni, mi pedig a lehető legjobban játszottunk. Mindenre volt válaszunk. Igazán különlegessé teszi a sikert, hogy mindenben segítettük egymást, jóban-rosszban egymás mellett voltunk. Emiatt is nagyon-nagyon boldog vagyok!

 

WTA Insider:

– Az egyéni csalódás után a tenisz jelentette a gyógyírt az érzéseitekre? Miként hagytátok a pályán kívül a csalódottságot, hiszen láthatóan nagyon jókedvűen játszottatok párosban?

 

Kristina Mladenovic:

 

– Használtál egy szót: gyógyszer. Igen, Timire nyugodtan mondhatom, hogy ő a gyógyír a Touron! Nagyon jó formában zártam az előző szezont: csodálatosan éreztem magam a játékom színvonala miatt, fantasztikusan sikerült a téli felkészülésem, jól dolgoztam. Nagy elvárásokkal kezdtem a szezont, tovább akartam szörfölni a csodálatos hangulatomon, meg akartam őrizni ezeket a remek érzéseket. Aztán csalódások értek egyesben, nehezen alakult a szezonom kezdete. Őszinte leszek: Timi nélkül nem lennék itt párosban, a személyisége rengeteget jelent. Emellett természetesen egy csodálatos teniszező, remek párosjátékos. Nélküle nem lenne ilyen motivációm arra, hogy visszamenjek a pályára és folytassam a kemény munkát. Természetesen tisztelem a Touron szereplő többi remek lányt is, de velük nem lenne ugyanilyen. Nem küzdenék minden nap ekkora elszántsággal azért, hogy jobb teniszező és ember legyek, hogy kövessük a közös álmainkat. Azonosak a céljaink párosban, nagyszerűen megértjük egymást, ez pedig csodálatos! Tény, remek a kapcsolatunk, mindketten harcosak vagyunk, persze mindketten elsősorban az egyéni karrierre összpontosítunk. Nem hinném, hogy lenne még egy olyan lány a Touron, aki elfogadja, hogy külön edzések nélkül állunk oda párosban a versenyekre. Persze a mérkőzések előtt azért közösen melegítünk, ütünk néhány röptét. Aztán kimegyünk a pályára és csodálatos trófeákat nyerünk közösen! Ez teszi még különlegessé, hiszen ugyanazokat a lapokat írjuk a pályafutásunkban: jobbak akarunk lenni egyesben és fantasztikus sikereket érünk el párosban. Én sem találom igazán a megfelelő szavakat a közös győzelmekre. Elárulom, a Karolina Pliskova elleni vereség után valószínűleg csak egy hely lett volna a világon, ahol szívesen tartózkodom: az otthonom. Környezetváltozásra lett volna szükségem, hogy visszanyerjem a fókuszt, ne lássam az embereket az Australian Openen. Hiszen kiestem egyesben, nyugalomban kellett keresnem új célt magamnak. Aztán jött a páros: ha így végződik egy két hetes verseny, akkor az életre szóló élményt jelent. hálás vagyok azért, hogy támaszkodhatok ilyenkor Timire!

 

WTA Insider:

 

– Sokszor beszéltetek arról, hogy a legjobb barátnők vagytok. Azért van különbség aközött, hogy a Touron vagy a magánéletben is. Mit jelent számotokra a „legjobb barátnő”?

 

Timi:

 

– Jó mondat: legjobb barátnő a Touron vagy legjobb barátnő. Mindkettőt szeretem. Összességében két vagy három legjobb barátnőm van, Kiki közéjük tartozik. Őszintén mondom, kevés igazán közeli barátom van a Touron. Vannak emberek, akiket nagyon kedvelek, de barátoknak azért nem mondanám őket. Kiki viszont szinte családtagnak számít, ez pedig nagyon eltér a többiekhez fűződő viszonyomtól. Ez ritkaság a Touron, az életben is ritkán tapasztalható. Mindig örülünk egymásnak, a közösen eltöltött időnek.

 

Kiki:

 

– Mindketten ismerjük a másik magánéletét is, senkivel sem vagyok ilyen viszonyban a Touron. Nagy különbséget jelent, hogy Timit az életben tartom a legjobb barátnőmnek, nem csak a Touron.

 

WTA Insider:

 

– Mikor mélyült el ennyire a barátságotok a hétköznapi remek kapcsolatból?

 

Timi:

 

– Őszintén gondolom azt, hogy már régebben is a jó barátnők voltunk a Touron. Jóban voltunk egymással a közös versenyeken, de nem foglalkoztam azzal, ha hetekig nem beszéltünk. Elfogadtam, hogy majd valamikor két hónap múlva találkozunk újra. A kapcsolatunk 2018-ban változott meg, amikor ismét elkezdtünk közösen párosozni. Hogy őszinte legyek, valami átalakult, amikor két évvel ezelőtt megnyertük az Australian Opent. Még közelebb kerültünk egymáshoz, nem csak közös munkaként és Tour-barátságként tekintettünk a kapcsolatunkra. Sokkal több lett ezeknél, azóta pedig folyamatosan fejlődik a kapcsolatunk. Pontosan tudom, mikor ne keressük egymás társaságát, amikor egymás nevét sem akarjuk hallani. Aztán két hétig folyamatosan írunk egymásnak, vagy éppen Skype-on vagy egyéb eszközön beszélünk egymással.

 

Kiki:

 

– Természetesen a tenisz hozott össze bennünket, ugyanahhoz a generációhoz tartozunk. Először talán még U12-es versenyeken találkoztunk, már akkor játszottunk egymás ellen. Aztán ez folytatódott a junioroknál. Még mindig emlékszem, hogy egyszer kölcsön adtam a Lacoste-dresszemet, így egyformán néztünk ki a pályán:) De azt is el kell mondanom, hogy volt egy „szakításunk” is, mielőtt barátnők lettünk a Touron és a legjobb barátnők lettünk. A riói Olimpia miatt elváltak az útjaink, ekkor picit hűvös lett a viszonyunk. Aztán 2018-tól újra együtt játszunk. Az életben is előfordulhatnak olyan helyzetek. Ez a mi történetünk.”