Marad Michael Joyce és Kiki

Marad Michael Joyce és Kiki

2019-11-27 – (Fotó: Zádor Péter) Ezúttal nem ismétlődik meg a riói olimpia előtti helyzet.

Szerdán Timi bejelentette: a következő szezonban is Michael Joyce lesz az edzője, párosban pedig továbbra is Kristina Mladenovic marad a társa.

 

Az amerikai szakember a nyár elején csatlakozott a legjobb magyar női játékos stábjához. Timi azóta visszakerült egyesben a legjobb 100 közé, párosban pedig harmadszor is megnyerte a szezonzáró WTA Finalst.

 

A magyar játékos 2020-ban is Kiki Mladenovic oldalán indul majd a legfontosabb versenyeken. Ezúttal pedig nincs szó arról, hogy az olimpia miatt a francia társ saját országbeli partnerrel induljon. Rió előtt Mladenovic társa Caroline Garcia lett.

 

A szerdán Budapesten rendezett sajtótájékoztatón először Dr. Szabó Tünde, az EMMI (Emberi Erőforrások Minisztériuma) sportért felelős államtitkára méltatta Timi sikereit.

 

„Óriási öröm, hogy itt lehetek! 2017-ben is ott voltam azon a sajtótájékoztatón, amelyen az első világbajnoki cím után köszöntöttük Timit. Akkor kimondtuk, hogy magyar sporttörténelmet írt a sikerével, 2018-ban és 2019-ben pedig meg tudta védeni a címét. Ez mindenképpen olyan sportolói érdem, amely világraszóló. Ezúton is szeretnék gratulálni ehhez a sikerhez! Olyan példaképről beszélünk, aki világraszóló eredményt ért el. Nagyon meg kell becsülnünk az értékeinket! Éppen ezért rengeteg nemzetközi eseményt hozunk Magyarországra, többek között voltak WTA- és ATP-tornák, Davis Kupa-mérkőzések, jövőre pedig visszatér a Fed Kupa is. 2020-ben lesz a tokiói olimpia is: minden sportszakmai támogatást biztosítani szeretnénk a sportolóknak! Tímea 2012 óta top100-as játékos egyesben és párosban, ez is óriási teljesítmény. A legnagyobb sportolók erénye, amikor megőriznek egy sikert évről-évre. Mindenki számára példaértékű az a kitartás, az a szorgalom, ez az alázat, amelyet Tímea is képvisel.”

 

Szollár Domokos, a MOL-csoport kommunikációs igazgatója kiemelte, hogy a cég több mint tíz éve támogatja a játékost.

 

„Nagyon örülünk a sikernek, nagyon örülünk annak, hogy ehhez egy picikét mi is hozzá tudtunk tenni! A MOL támogatási elve, hogy a kezdetektől próbálja elkísérni a sportolókat a csúcsig. Timi a program egyik fénylő csillaga! Mellette szeretném kiemelni Szilágyi Áront is, akit szintén több mint tíz éve támogatunk” – jegyezte meg a cég képviselője.

 

Timi a pódiumbeszélgetést elején a néhány héttel ezelőtti WTA Finalsról beszélt.

 

„Most végre néhány napot otthon lehetek: a téli nagytakarítás, a pakolgatás közben kerülnek kezembe a világbajnoki trófeák. Ekkor realizálódott bennem, hogy mit is jelentenek ezek az eredmények. Ezek olyan sikerek, amelyekről álmodni sem mertem. A mai napig elképesztő, hogy idáig jutottam, ilyen eredményeket értem el Sopronból, magyarként idáig jutottunk a családommal és a támogatóimmal. Valószínűleg akkor „érkezik meg” igazán hozzám, hogy mit is értem el, amikor befejezem a pályafutásomat.” – jelentette ki a legjobb magyar női játékos.

 

Timi az év végén elért nagy sikert követően a szezon első, nehezebb szakaszáról is elmondta a véleményét. Akkoriban hosszabb ideig állandó edző nélkül, édesapja, Csaba segítségét is igénybe véve szerepelt a versenyeken.

 

„Nem túl jól éltem meg azt az időszakot…Nagyon nehéz volt, hogy februártól egészen a Roland Garrosig nem volt állandó trénerem. Édesapám besegített egy picit, de nagyon sokat utaztam egyedül, csak a fiziómmal, Maciej Ryszczukkal. Nagyon hálás vagyok, hogy az egész évben követett és segített! – emlékezett a 26 éves játékos, majd így folytatta: – A Roland Garros jelentett fordulópontot, sok szempontból. Egyesben is elkezdtem egyre jobban teniszezni. Egy nappal a Roland Garros párosversenyének megnyerése után már füvön játszottam és megérkezett az új edzőm. Michael Joyce, akivel azóta is együtt dolgozom. Nagyon jól megtaláltuk egymást, remekül alakul a közös munka is. Úgy gondolom, rengeteg segít nekem. Valóban a Roland Garros jelentett fordulópontot: a szezonomat két részre tudnám bontani. Akár páros, akár egyéni szempontjából. Az első félév picit sikertelenebb volt, bár „becsúszott” az Australian Open döntője. A Roland Garros és az azt követő időszak már sokkal sikeresebb volt. Elindultam egy jobb úton, remélem még sokáig kitart a lendületünk!”.

 

Timi elárulta, hogy régóta ismeri jelenlegi trénerét, egy korábbi tanítványa révén. Eleinte csak néhány hetes együttműködésben állapodtak meg.

 

„Jól sikerült az a néhány hét, a versenyeke mellett nyilván közös edzéseink is voltak. Nagyon tetszett a munka, Michael is jobban megismert. Nagyon pozitív időszak volt! Jó eredményeket értem el és az is fontos, hogy Michael jól kijön a fiziómmal. Nekem nem volt kérdés, hogy a következő szezonban is szeretném folytatni a közös munkát, de a világbajnokság után azért leültünk és beszéltünk erről. Szerencsére igazából neki sem volt kérdés. Hétfőn úgy kezdem a felkészülést, hogy olyan csapat áll mellettem, amelyik sokat segít nekem. Ez nagyon pozitív, várom az előttem álló időszakot” – jelentette ki Timi.

 

A magyar játékos ezután kitért a pároszszezon értékelésére is. Timi és Kristina Mladenovic idén döntős volt a tavalyi diadal után az Australian Openen, majd megnyerte a Roland Garrost és év végén a WTA Finalst is.

 

„Persze az ember mindig szeretne jobbat és jobbat, de hogyne értékelhetném pozitívan az elmúlt hónapokat. Hiszen nyertünk Grand Slamet, voltunk döntősök, elődöntősök és negyeddöntősök is. Illetve kiemelhetjük, hogy harmadszor is világbajnok lettem. Korábban is említettem, hogy nem is álmodhattam ilyen sikerekről. De úgy érzem, még bőven van a tarsolyunkban, hiszen idén sajnos kevesebbet tudtunk együtt játszani. Néha botladozott Kristina ranglistája és az enyém is. A Grand Slameken kívül nem mindig tudtunk játszani a legnagyobb versenyeken. Ez még tudná segíteni a közös játékunkat, hiszen a világbajnokságtól eltekintve mi soha nem készülünk a párosra. Ellentétben a specialistákkal. Jövőre szeretnénk több versenyen indulni, hiszen az nem kérdés, hogy együtt folytatjuk”

 

A tervek szerint Timi a téli felkészülést követően a kínai Sencsenben kezdi a 2020-as szezont, majd Adelaide-ben indul az Australian Open előtt.