London 2012: Timiék szettet nyertek párosban

London 2012: Timiék szettet nyertek párosban

2012-07-30 – Nem született szenzáció női párosban a londoni Olimpián: a 4. helyen kiemelt Andrea Hlavackova, Lucie Hradecka kettős 1 óra 52 perc alatt legyőzte Babos Tímeát és Szávay Ágnest.

A magyar kettős mindenképpen bravúrként könyvelheti el, hogy szettet rabolt az idei wimbledoni döntőstől.

LONDONI OLIMPIA (WIMBLEDON, FŰ), NŐI PÁROS, 1. FORDULÓ
Andrea Hlavackova, Lucie Hradecka (cseh, 4.)-Babos Tímea, Szávay Ágnes 6:1, 6:7 (5-7), 6:2

 

Hlavackova 2004 óta járja a profi versenyeket, egyesben negyeddöntős volt 2009-ben a US Openen. Párosban sokkal nagyobb sikereket ért el, 10 WTA-tornán diadalmaskodott, 7 alkalommal mostani társával (2008: Prága, Bad Gastein, 2009: Bad Gastein, 2010: Brisbane, 2011: Párizs – Roland Garros, 2012: Auckland, Memphis). Néhány hete Hlavackova és Hradecka a döntőben kapott ki Serena és Venus Williamstől a wimbledoni Grand Slam-versenyen.

 

Hradecka már 4 WTA-tornán volt döntős egyesben, de egyszer sem sikerült nyernie. Párosban a tavalyi párizsi GS-diadal mellett 13 WTA-versenyen volt veretlen.

 

Egyértelmű volt, hogy a rendkívül tapasztalt cseh kettős sokkal esélyesebb Timiéknél, hiszen Szávay Ági hónapokon át bajlódott gerincsérülésével, hosszú szünet után éppen az Olimpián tért vissza. A papírformát igazolta a hétfői első szett is, amely elején a csehek brékeltek, majd néhány szoros gém után 30 perc alatt jutottak 1-0-s előnyhöz.

 

A folytatás már jóval szorosabb volt, bár az újabb cseh brék eldönteni látszott a találkozót. Timiék azonban a második felvonás közepén – némileg váratlanul – brékeltek, majd meg is nyerték a szoros rövidítést. A harmadik játszmában aztán ismét megmutatkozott a rutin, Hlavackováék 2:2 után ritmust váltottak és a vártnál szorosabb csatában ugyan, de végül megérdemelten jutottak a második körbe.

 

A vártnál többet hoztak ki Timiék a mérkőzésből, a szettnyerés igazi ajándék volt! Az első játszmában még érződött rajtuk az összeszokottság hiánya, ráadásul nagyon tisztelték az ellenfelet. A cseh kettős nagyszerűen játszott, Timiék nehezen találtak rajtuk fogást. A második szettben aztán már sikerült meglepniük az ellenfelet, úgy érzem, a rövidítésben jobbak is voltak. A harmadik játszmára aztán a csehek kiismerték őket, ekkor már nehezen tudtak meglepetést okozni. Amúgy nagyszerű volt a meccs hangulata, rengeteg cseh szurkoló jött el, zászlókkal bíztatta az ellenfelet, de szerencsére sok magyar is drukkolt. Ági jól játszott, Timire sem lehet panasz. Voltak nagyon jó dolgok a mérkőzésen, ezeket kellene megtartani a jövőre.  Most még nem aktuális az a kérdés, hogy játszhatnak-e majd később együtt párosban, mert Áginak először jó formába kell kerülnie, indulnia kell versenyeken. De jó lenne, ha összeállna egy jó magyar páros. A párosmérkőzés előtt igyekeztem feltérképezni Kerbert, aki ellen nem játszott jól Cetkovska. Nem mi leszünk az esélyesek, Timinek nagyon nagyot kell játszania ahhoz, hogy partiban legyen a rendkívül agresszív, ma is jól játszó némettel. Ha lehet, még jobban kell adogatnia, mint Voszkobojevával szemben. Különben nagyon nehéz dolga lesz” – mondta Babos Csaba.

olimpia18  olimpia20    olimpia16olimpia21