London 2012: Timi győzelemmel kezdett

London 2012: Timi győzelemmel kezdett

2012-07-28 – Vasárnapra beköszöntött ismét az eső, így a londoni Olimpia teniszversenyének második napján sokáig csak a befedhető Centerpályán fejezték be a mérkőzéseket.

A többi pályán az első találkozókat tudták elkezdeni, de mindegyik félbeszakadt. Az egyéni világranglista 66. helyén álló Babos Tímea 6:4-re vezetett Galina Voszkobojeva (58.) ellen, majd este 6:2-re hozta a második játszmát, így bejutott a legjobb 32 közé! Párosban azonban már biztosan nem lép pályára Timi és Szávay Ágnes, a cseh Andrea Hlavackova, Lucie Hradecka elleni összecsapást már hétfőre halasztották.

 

LONDONI OLIMPIA (WIMBLEDON, FŰ), EGYES, 1. FORDULÓ
Babos Tímea-Galina Voszkobojeva (kazah) 6:4, 6:2

 

Szombaton még minden különösebb gond nélkül zajlott Wimbledonban a torna, de vasárnapra beköszöntött az Angliában oly megszokott esős idő. A Centerpályát kivéve mindenhol jó három órás csúszással indult a program, szerencsére ez nem zavarta meg Babos Tímeát.

 

A 19 éves magyar teniszező remekül kezdett a jóval rutinosabb, orosznak született, most már kazahként szereplő Voszkobojeva ellen. Timi azonnal brékelt, majd előnyét meg is tudta őrizni. Az olimpiai újonc kiválóan adogatott és fogadott, alig hibázott. Nagy csatában 3:1-nél ismét brékelt, majd már 5:1-re is vezetett.

 

Voszkobojeva ekkor némi szerencsével kezdett visszakapaszkodni, így Timi nem tudta kiszerválni a játszmát. Legalábbis ekkor még. A kazah ugyan felzárkózott 5:4-re, de szerencsére többre már nem futotta. Timi ugyanis 15-re hozta szerváját, így 44 perc után szettelőnyre tett szert. Ekkor viszont jött az újabb eső, így vasárnap estig újabb kényszerszünet következett.

 

Magyar idő szerint este 8 előtt aztán következett a második felvonás. Timi parádézott, 1:1 után ismét brékelt, majd rendkívül könnyen hozta saját adogatásait. Sokat mondó adat, hogy első három szervagémjében egyetlen labdamenetet sem veszített.

 

Aztán 4:2 után a magyar tini ismét elnyerte ellenfele szerváját, a továbbjutás kapujába lépett. A kazah ezután megnyerte első pontját Timi adogatásánál, de utána esélye sem volt!

 

Kivételesen jól jött, hogy az elmúlt napokban a szokásosnál kevesebbet tudtunk gyakorolni. Nagyon jól éreztem magam a pályán, lazán és felszabadultan teniszeztem. Jó hatással van rám az itteni hangulat, hogy biztatjuk egymást, szurkolunk a másiknak. A mai meccsen jókor jött az esőszünet, bár nem ilyen hosszan…Az első szett vége felé kezdett feljönni az ellenfelem, de a folytatásban nekem kedvezett hogy picit csúszósabb volt a fű. Most sokkal jobban érzem a játékot, mint néhány hete a wimbledoni Grand Slam-verseny alatt. A hangulat is feldob és sokat segített, hogy két hétig az Egyesült Államokban készülhettem. Úgy játszottam mérkőzéseket, hogy a szokásosnál sokkal kisebb volt a tét. Az ottani játék sokat hozzátett a jelenlegi formámhoz” – nyilatkozta nem sokkal a találkozó után Timi.

 

A magyar játékos találkozójával közel azonos időben fejeződött be a kardozó Szilágyi Áron olimpiai döntője. A 22 éves klasszis diadalának nagyon örült Babos Timi is, aki igyekszik majd a lehető leghamarabb köszönteni a friss aranyérmest.

 

A magyar teniszező következő ellenfele a cseh Petra Cetkovska vagy a wimbledoni elődöntős, most 7. helyen kiemelt német Angelique Kerber lesz.

 

Timi nagyon jól játszott, jól adogatott, agresszívan és hosszan ritörnözött. Jól használta ki, hogy ellenfele nem mozgott jól. Csúszós volt a pálya, Timi mindvégig jobban alkalmazkodott. Az elmúlt napokban nem ment igazán jól a fogadás, de most ezzel sem volt baj. Sokat gyakoroltuk a második szervákat is, szerencsére sikeresen. Reggel jól ütött be, remek ómen lehet, hogy ezt Görgesszel tehette. A német lány ezek után legyőzte a wimbledoni döntős és második kiemelt Agnieszka Radwanskát. A következő mérkőzés előtt majd keressük Görges társaságát, hiszen Timinek is jól jött ez a gyakorlás. Voszkobojeva ugyan mindent megpróbált, de Timinek mindenre volt válasza – értékelt Babos Csaba.

 

A MÉRKŐZÉS (1 ÓRA 7 PERC) STATISZTIKÁJA
GALINA VOSZKOBOJEVA BABOS TÍMEA
4 Védhetetlen adogatások 5
5 Kettőshibák 0
58% 38/65 Sikeres 1. adogatások 59% 27/46
63% 24/38 Pontok 1. adogatások után 22/27
82% 22/27 Sikeres 2. adogatások 100% 19/19
41% 11/27 Pontok 2. adogatások után 68% 13/19
24% 11/46 Pontok fogadóként 46% 30/65
33% 1/3 Bréklabdák kihasználása 57% 4/7
20 Nyerő ütések 15
34 Önhibák 8
61% 11/18 Pontok a hálónál 83% 10/12
46 Összes pont 65