Lezárult Timi és Thomas Drouet közös munkája

Lezárult Timi és Thomas Drouet közös munkája

2018-09-13 – A monacói edző 2014 tavaszától segítette a magyar játékos pályafutását.

Befejeződött egy hosszú és sikerekben rendkívül gazdag fejezet Timi pályafutásában: Thomas Drouet távozott a szakmai stábból.

 

Az 1983. május 17.-én született monacói edző 2014 tavaszától segítette a magyar játékos pályafutását.

 

„Nehéz szavakba önteni, sőt, lehetetlen összefoglalni az elmúlt majdnem 5 évet (egészen pontosan 175 hetet), amit Thomas-szal együtt töltöttünk. Szeretném megköszönni Neki a kitartását, a munkabírását és legfőképpen azt, hogy mindig hitt bennem. Nagyon sok mindenen mentünk keresztül, volt sok-sok nevetés, öröm, győzelmek és persze olykor bánat és könnyek is, de minden helyzetet együtt éltünk meg, igazi csapatként.

 

Nap nap után dolgoztunk a sikerért, megalkuvást nem ismerve; meg sem tudom számolni a hajnali edzéseket, vagy épp’ a konditeremben és teniszpályán töltött órák számát. Bármit is dobott elénk a sors, mi összetartottunk, mert jobbak akartunk lenni.

 

Soha nem fogom elfelejteni, hogy Thomas segítségével lettem Top25 WTA-játékos, WTA páros világelső, világbajnok és Grand Slam bajnok.

 

Büszke vagyok a közös munkánkra, az eredményeinkre és az őszinteségen alapuló kapcsolatunkra, de eljött a váltás ideje, ezért közös megegyezéssel és fájó szívvel döntöttünk úgy, hogy le kell zárni ezt a szép és sikeres időszakot.

 

Nehéz lesz a váltás, de előre kell néznem, hiszen bőven vannak még megvalósítatlan céljaim és álmaim és képesnek érzem magam arra, hogy fejlődjek, még jobb legyek.

 

Még egyszer köszönöm Thomas munkáját, hitét és bizalmát, és a legjobbakat kívánom Neked, Barátom!” – nyilatkozta Timi.

 

Nem lehet eléggé méltatni Thomas Drouet négy és fél évig tartó munkáját, hiszen az elért eredmények önmagukért beszélnek. A szakember a Timi Team előtt együtt dolgozott Bernard Tomic-csal, majd a 2012-es wimbledoni diadal idején Marion Bartolival, majd később WTA Finals-győzelemhez segítette Peng Suajt. A szakember nehéz időszakban került a magyar játékos stábjába, a szisztematikus és eltökélt munka pedig rövid és hosszú távon is remek eredményeket hozott.

 

„Én is szeretném megköszönni Tímeának a közös 175 hetet! Mindennap keményen dolgoztunk egyénileg és csapatként is, büszke vagyok a közösen elért nagyszerű eredményekre! Természetesen mindig lehetünk jobbak, de jobban szeretem, ha a pozitív oldalt nézzük.

 

Fontosnak tartom megemlíteni, hogy ebben a közegben a közös öt év nem számít „normálisnak”, ha nem vagy családtag. Erre is büszke vagyok, hiszen nagyon sok nehéz pillanatot kezeltünk eredményesen, soha nem hibáztattuk egymást, mindig arra gondoltunk, hogyan tudnánk javulni, hogyan tudnánk jobbak lenni.

 

Szeretnék köszönetet mondani Tímea családjának is, igazán nagy támogatást nyújtottak, még a legnehezebb pillanatokban sem ítélkeztek és nem is mondtak rossz véleményt. Hatalmas segítséget adtak hogy erős kapcsolatot és bizalmat építsünk ki Tímeával.

 

Most úgy döntöttünk, hogy befejezzük a közös munkát. Úgy érezzük, eljött az a pillanat, amikor új célokra, új hangokra és új mondatokra van szükség.

 

Az is biztos, hogy barátok maradunk!” – szerepel Thomas Drouet hivatalos Facebook-odalán.

 

TIMI ÉS THOMAS DROUET KÖZÖS SIKEREI

 

2014: BEROBBANÁS PÁROSBAN A VILÁG LEGJOBBJAI KÖZÉ

A juniorként 3 Grand Slam-címig jutott magyar játékos már a korábbi szezonokban is megmutatta tehetségét a WTA Touron (2012: bajnoki cím Birminghamben, 2013: bajnoki cím Bogotában, Monterreyben, Marrákesben és Taskentben, 2014: Sydney), majd Thomas Drouet munkájának (is) köszönhetően jött az első döntő Grand Slam-versenyen a felnőttek között. A 2014-es wimbledoni tornán Timi és Kristina Mladenovic a világranglista akkori vezetőit (Hszie Szu-vej – Peng Su-aj) is legyőzte. A végső sikerre még várni kellett, de a magyar játékos ezután már folyamatosan tört előre a világranglistán párosban, azt pedig több mint négy évvel később már tudjuk, a lehető legmagasabb pozícióba került!

 

EGYES: ÚT A  TORNAGYŐZELMEKIG

 

2014 tavaszán Timi nem volt tagja a top100-nak, de ez hamarosan a múlté lett. A magyar játékos a közös munka első egyéni sikereként 2014 májusában megnyerte Gifuban (Japán) az ITF-versenyt, majd a szezon végén a franciaországi Poitiers-ban szintén veretlen maradt, igaz azt a tornát is a nemzetközi szövetség szervezte. A következő idényben Timi már a WTA Touron is finalista volt, Marrákesben, a nyolc között a későbbi US Open-bajnok Flavia Pennetta ellen diadalmaskodott. Aztán Birminghamben a 2015-ös New York-i döntőst, Roberta Vincit is felülmúlta, Cincinnatiben pedig a 2011-es US Open-győztes Samantha Stosur ellen nyert. A magyar játékos a szezont a tajvani WTA125-ös versenyen aratott végső sikerrel zárta.

 

A 2016-os idény még eredményesebb volt egyesben, talán az eddigi legsikeresebb évadnak mondható! Az év első versenyén Timi elődöntős volt a kínai Sencsenben, negyeddöntőt játszott Szentpéterváron, majd Miamiban szenzációs mérkőzésen jutott tovább Karolína Plíškovával szemben. Tavasszal jött a rabati elődöntő, aztán a felejthetetlen római diadal Venus Williams ellen. A riói Olimpia előtt Timi finalista volt Flórianopolisban, majd az Ötkarikás Játékok után Cincinnatiben a negyeddöntőig menetelt, a harmadik körben felülmúlta a szezon végén WTA finalst nyerő Dominika Cibulkovát. A US Openen két meccset nyert a magyar játékos, utána pedig karriercsúcsot jelentő, 25. lett a WTA-világranglistán.

 

A 2017-es szezon nem indult jól, 5 mérkőzésből 5 vereség volt a mérleg. Aztán február végén – négy év szünet után – Magyarország ismét WTA Tour-versenyt rendezett. Timi remekelt egész héten, a döntőben kiváló mérkőzésen nyert Lucie Šafářová ellen. Utána hónapokig döcögött a szekér, aztán a US Open után sok minden megváltozott. A magyar játékos remek meccsekkel jutott döntőbe Quebec Cityben, majd Taskentben.

A 2018-as idényben Timi februárban megnyerte a WTA-versenyt Tajvanon, majd döntős volt ismét Monterreyben. Jelenleg is a top40 környékén áll a világranglistán, hosszú ideje őrzi helyét a legjobb 50 között.

DIADAL A WTA FINALSEN ÉS AZ AUSTRALIAN OPENEN

 

Timi évek óta a világ legjobbjai közé tartozik párosban, 2014-ben és 2016-ban női párosban, 2015-ben vegyes párosban volt döntős Wimbledonban. A magyar játékos Premier-versenyeket nyert, számos döntőt játszott, topkettősök ellen is többször nyert. De egészen a tavalyi év végéig nem sikerült nyernie a legmagasabb kategóriába tartozó tornákon. Aztán jött a 2017-es WTA Finals és minden megváltozott!

 

Timi annak a tudatában kezdte a szingapúri világbajnokságot, hogy eredménytől függetlenül az lesz az utolsó közös tornája akkori társával, Andrea Hlaváčkovával. A magyar-cseh kettős aztán sokszor parádés játékkal veretlen maradt, a négy között remek meccsen múlta felül a verhetetlennek tartotta Martina Hingis-Csan Latisa kettőst, majd a fináléban szetthátrányból fordított Kiki Bertens és Johanna Larsson ellen.

 

Az idei év pedig történelmi diadallal kezdődött. Timi és régi-új társa, Kristina Mladenovic első „újkori” közös versenyén veretlen maradt az Australian Openen! A magyar sport pedig 33 év után ünnepelhetett újra Grand Slam-bajnokot a felnőttek között. Később Timi és Kiki a Roland Garroson és Wimbledonban negyeddöntős volt, most pedig a US Openen döntőt játszott!

 

De ne feledkezzünk meg a világranglistáról sem. A magyar játékos régóta top10-es volt párosban, a 2018-as szezon előtt pedig kimondva is volt egy nagy cél: az 1. hely. Ennek megszerzésére több lehetősége is volt Timinek, aztán a wimbledoni verseny után hivatalossá vált: ő a magyar teniszport első világelsője a felnőttek között!

 

TIMI ÉS THOMAS DROUET LEGJOBB KÖZÖS EREDMÉNYEI:
Legjobb helyezés a világranglistán, egyes: 25. (2016. szeptember 19.)
Legjobb helyezés a világranglistán, páros: 1. (2018. július 16.)
Grand Slam-győzelmek: Női páros: 1 (2018: Australian Open)
WTA Finals-győzelmek: Női páros: 1 (2017: Szingapúr)
Grand Slam-döntők: Női páros: 3 (2014: Wimbledon, 2016: Wimbledon, 2018: US Open), Vegyes páros: 2 (2015: Wimbledon, 2018: Australian Open)
WTA Tour-győzelem, egyes: 2 (2017: Budapest, 2018: Tajpej), további döntők: 5 (2015: Marrákes, 2016: Florianopolis, 2017: Quebec City, Taskent, 2018: Monterrey)
WTA Tour-győzelem, páros: 11 (2012: Birmingham, 2013: Bogotá, Monterrey, Marrákes, Taskent, 2014: Kuala Lumpur, 2015: Dubaj, Marrákes, Róma, 2017: Sydney, Rabat, Quebec City, Taskent, Moszkva, Szingapúr/WTA Finals, 2018: Birmingham), további döntők: 9 (2013: Hobart, 2014: Párizs, Monterrey, Cincinnati, 2016: Miami, Florianopolis, 2017: Madrid, Peking, 2018: Madrid)
WTA 125-ös sorozat-győzelem, egyes: 1 (2015: Tajpej)
WTA 125-ös sorozat-győzelem, páros: 1 (2013: Sucsou), további döntők: 1 (2014: Limoges)