„Köszönöm Mindenkinek az egész éves biztatást, drukkolást!”

„Köszönöm Mindenkinek az egész éves biztatást, drukkolást!”

2014-11-26 – A november 9-i limoges-i döntővel zárult Timi idei szezonja: egyesben 99., míg párosban a 21. helyen áll a legfrissebb világranglistán.

Idén is sok szép sikernek örülhetett: egyesben két ITF-versenyt nyert, Gifuban (75 000 dollár) és Poitiers-ben (100 000 dollár). Párosban hét alkalommal volt finalista. Timi és Kristina Mladenovic idén negyedszer került döntőbe, korábban Párizsban, Wimbledonban és Cincinnatiben sikerült eljutni a párosverseny utolsó mérkőzéséig. A 21 éves magyar játékos a 2014-es szezonban két tornagyőzelmet ünnepelhetett ebben a műfajban: Sydneyben a cseh Lucie Safarova, míg Kuala Lumpurban a tajvani Csan Hao-csing oldalán maradt veretlen. Monterreyben a fehérorosz Olga Govorcova oldalán játszott még döntőt.

 

A szezon után természetesen eljön az ideje az értékelésnek, a remek sikerek, a tapasztalatok és a kevésbé jó eredmények összegzésének. Babos Csaba után ezúttal Timi osztja meg gondolatait az elmúlt hónapokról.

 

TIMITŐL

„Ezúton is szeretném megköszönni Mindenkinek az egész éves biztatást, drukkolást! Különösképpen Családomnak, Barátaimnak, a Velem együtt dolgozóknak! Remélem, a jövőben még több nagy versenyen tudtok majd Nekem drukkolni! Én ezen leszek, hogy ezt elérjem. Köszi még egyszer!”

 

– Hányasra értékeled egy 10-es skálán a 2014-es szezonodat? A pozitív vagy a negatív élmények, tapasztalatok voltak többségben?

 

– Ez egy nehéz kérdés, de azt hiszem, összességében lehet egy 7-es. Az év eleje egyéniben nagyon rosszul indult, nagyon nehéz volt a sok vereséget feldolgozni. Az edzőváltás körülményei sem voltak éppenséggel egyszerűek. Aztán a közös munka megkezdése Thomas-val hozott egy pozitív változást, egy egészen jó tavaszt, sok győzelemmel. Aztán egy újabb mélypont egyéniben, viszont zseniális eredmények párosban. Év végén inkább az egyénié volt a főszerep, sikerült életem második legnagyobb tornagyőzelmét begyűjtenem, úgyhogy, ha már ilyen rosszul indult az év, legalább jól fejeződött be. Persze lehet mondani, meg okosnak lenni, hogy ez egy tanulságos év volt, de én tényleg így is gondolom. Sokat sikerült tanulnom, és itt nemcsak a saját teniszemre gondolok, hogy miként is kellene játszanom vagy edzenem. De sokat tanultam magáról a tenisz világáról, a körülményekről, a körülményekről. Ezért is várom a következő szezont, remélem a sok munka meghozza a gyümölcsét.

 

– Egyesben nem sikerült igazán kiemelkedő teljesítményt nyújtanod az idén a WTA- és Grand Slam-versenyeken. Mi volt ennek az oka?

 

– Igazából ezt az első kérdésben talán meg is válaszoltam. Nehezen tettem túl magam az év eleji botlásaimon, betegségemen. Aztán az edzőváltás ugyan utólag pozitív lett, de az az egy hónap nem volt túl jó. Tulajdonképpen három hónap csak úgy eltelt egyéni győzelem nélkül. Utána sikerült valamennyire visszaküzdenem magam, de mégis, a nagy tornákon bennem volt a ,,huh de jó lenne nyerni,, érzés, és sajnos ez görcsössé tett, nem tudtam felszabadultan játszani. Érdekes mert ugyanakkor ez párosban nem látszott, ott nagyon jól ment a játék a rosszabb időkben is.

 

– A szezon közben majd a végén is remek eredményeket értél el egyesben az ITF-tornákon. Segíthet-e a következő idényben, hogy top100-as versenyzőket legyőzve nyerted meg a poitiers-i tornát, majd Nantes-ban simán győztél a szintén top100-as Smitkova ellen?

 

– Abszolút segíthet, hogy ilyen pozitívan zártam az evet. De most inkább az a célom, hogy egy jó felkészülést követően felszabadultan tudjak játszani, élvezzem a játékot. Megpróbálni a múltat magam mögött hagyni, csak a jelennel törődni.

 

– Mi szükséges ahhoz, hogy jövőre még stabilabb és sikeresebb legyél egyesben?

 

– Mondhatnám, hogy mik a gyengéim, miken kell javítani, miket kell erősíteni. De szerintem pont azok, amiket a korábbi kérdésekben fejtegettem, azok tudnának nekem adni egy stabilabb szezont. Lassacskán kezdek ráérezni, hogy hogyan is kellene játszanom, milyen játékstílust képviselek én, hogyan kell a játékomat felépíteni, milyen fizikai állapotban kell lennem a jó teljesítményhez. Persze ha mindehhez hozzájön a lazaság, ha mindez megvan, akkor azt gondolom, bekövetkezhetnek a változások.

 

– Miben változott a játékstílusod, a felkészülésed a tavaszi edzőváltás óta? Sikeresnek tartod-e a közös munkát Thomas-val?

 

– Thomas-val remekül megértjük egymást. Nekem ez nagyon fontos. Fontos, hogy nemcsak a pályán de a pályán kívül is jó kapcsolatot tudjak ápolni a velem dolgozókkal. Persze a pályán történő munkával is nagyon elégedett vagyok, megbízok Thomas-ban. Hiszem, hogy az a játékstílus amit Nekem szán, amit gyakorlunk, valóban az a vonal, amit nekem követni kell. Rengeteget edzünk, ez is tetszik a közös munkában, hiszen alapjáraton én egy olyan típusú játékos vagyok, aki akkor érzi jól magát, ha sokat edz. Szóval összességében szerintem jó döntést hoztam a váltással, szerencsére azért az eredmények is ezt igazoljak. A váltást követően majd kétszer annyit nyertem, mint veszítettem.

 

– Idén már nem volt Budapesten WTA-verseny, viszont a Fed Kupán, a csb-n és a Tennis Classics-on is játszhattál Magyarországon. Mit jelent számodra a hazai környezet, várod-e ezeket az eseményeket?

 

– Nagyon-nagy dolognak tartom mindezt. Szeretek itthon játszani, feldob a hazai közönség, feldobnak a magyar biztató szavak. Ha jobban belegondolok ebbe az egész teniszbe, mindig is reméltem hogy több ezer ember előtt játszhatok majd egyszer, de amikor az a több ezer ember magyarul drukkol, az meg különlegesebbé teszi ezt az amúgy is felemelő érzést.

 

– Párosban kiemelkedő eredményeket értél el idén, most már Premier- és Grand Slam-versenyen is sikerült fantasztikus eredményeket elérned. Miben javultál idén, miben kell még javulnod a következő szezonra?

 

– Az év elején különböző partnerekkel játszottam mégis jó eredményeket tudtam elérni. Megnyertem életem első Premier-versenyét, jól játszottam az Australian Openen is. Aztán kicsit csendesebb időszak következett párosban, viszont Kristinával való összeállásunk után jöttek a nagyobbnál-nagyobb sikerek. Wimbledon, Cincinnati, elképesztő eredményeknek tartom az ottani döntőket. Mindig is imádtam párosozni, a hálón lenni, röptézni. Nehéz megmondani, miben kellene javulnom, talán a ritörn még nem az igazi. De most csak annak örülök, hogy egy szezont végre egy fix partnerrel kezdhetek és megpályázhatjuk az év végi vb-t.

 

– Wimbledonban történelmi sikert értél el párosban. Mi volt a legkedvesebb élményed a pályán és a pályán kívül Wimbledonban?

 

– Soha nem fogom elfelejteni azt a pillanatot, amikor beléptem a centerpályára. Wimbledon ezért is különleges, hiszen itt nem lehet a centerpályán edzeni, míg más tornákon mindig üthetsz a nagy stadionokban. A pillanat, ahogy beléptem a pályára és láttam a családomat, a több ezer embert, felejthetetlen marad Nekem örökre. Aztán persze mondhatnám a Bajnokok Vacsoráját is, de Nekem azért is volt ez ennyire különleges, mert nővérem végig velem volt, illetve a családom is láthatta ezt a döntőt. Reméltem és ezért dolgoztam, hogy egyszer eljöhessen ez a pillanat, de megélni egészen más, mint csak elgondolkodni rajta. Most is libabőrös vagyok, ha rágondolok.

 

– Van-e hiányérzeted amiatt, hogy Kristina Mladenoviccsal négy alkalommal is sikerült bejutni a döntőbe, de végül egyszer sem sikerült megnyerni az adott versenyt?

 

– Nincs. Lett volna rá sansz Párizsban illetve Limoges-ban,de itt nem sikerült. Cincinnatiben sajnos Kristina megsérült, míg Wimbledonban azt gondolom, hogy nem volt esélyünk aznap nyerni. Egy olyan Errani-Vinci duó állt Velünk szemben, amelyik nem hibázott. Ráadásul azt gondolom, hogy lesz még bőven esélyünk nyerni a jövőben.

 

– Készülsz-e speciálisan a párosra a versenyek közben vagy erre nincs lehetőség?

 

– Lehetőség lenne, de alapjában véve Én nem vagyok párosjátékos. Az egyéni fontosabb számomra, ott szeretnék még jobb lenni.

 

– A Roland Garroson vegyespárosban is bemutatkoztál, azonnal egy elődöntővel. Mennyit segít a női párosban az, hogy férfi játékos oldalán is játszottál meccseket?

 

– Vicces dolog volt vegyest is játszani idén. Eric-kel nagyon jó együtt játszani, jó tanácsokat ad, jól mulatunk a pályán. Persze, azért nem lehet nem koncentráltan játszani, mert a férfiaktól jönnek a 200feletti szervák, amiket valahogy fogadni kell. Szóval tényleg élvezem a vegyest, segít a röptejátékomnak, a ritörnömnek, talán még a görcsösségem oldására is jó.

 

– Tervezed-e, hogy a következő szezonban is szerepelsz majd vegyespárosban?

 

– Igen tervezem, aztán ki tudja mit hoz a jövő. De ameddig tetszik ez a fajta játék, addig játszani is szeretnék.

 

– Mikor kezded a felkészülést a 2015-ös szezonra, mi a tervezett program az év végén?

 

– A november 24-i héten kezdtem meg a felkészülést Monte-Carlóban. Azért választottam ezt a helyszínt, mert szabadtéren lehet készülni, jó idő van, egyszerűen jók a körülmények. Jó lenne itthon persze, de sajnos az időjárás és a sátrak nem éppen kedvező körülmények.

 

– Lesz-e változás a szakmai stábban?

 

– Változásnak nem nevezném, inkább újításnak. Thomas megmarad teniszedzőmnek, de van egy új kondiedző is, aki ezentúl Velem foglalkozik. Josko Silicnek hívják, korábban Goran Ivanisevic kondiedzője volt, azóta is a Touron dolgozott, Bernard Tomic vagy éppen Ivan Dodig mellett. Örülök, hogy Josko is a csapatom tagja lesz. Régóta ismerem, jó embernek tartom, nemcsak jó edzőnek. Ahogyan azt már korábban is mondtam, ez is nagyon fontos szempont számomra.