Itt a magyar csúcs: Timi 11. párosban a világranglistán!!!

Itt a magyar csúcs: Timi 11. párosban a világranglistán!!!

2015-05-18 – Hivatalos: karrier és magyar csúcsot ért a római diadal!!! Az Internazionali BNL D’Italia megnyerését követően Timi hat helyet javított, így hétfőtől a 11. helyen áll párosban a világranglistán.

A 22 éves magyar játékos a Roland Garros után szinte bizonyosan a top10-be kerül.

 

TIMI NYILATKOZATA

„Hatalmas öröm és megtiszteltetés számomra, hogy én lehetek a valaha volt legjobban rangsorolt magyar női párosjátékos! Az elmúlt egy évben sok szép sikert értem el, idén már három tornagyőzelmem van, két Premier-versennyel. Nagyon remélem, hogy ez még csak a kezdet! Ettől függetlenül, szeretnék még jobb eredményeket elérni, még jobb ranglistát szerezni. Köszönöm a sok-sok drukkolást és támogatást! Köszönöm azoknak, akik segítettek, hogy eljussak idáig! A családomnak legfőképp!!! Néha még én sem hiszem el, hogy itt tartok és milyen sikereket értem el!”

 

Az eddigi magyar csúcs párosban a 13. hely: Temesvári Andrea és Mandula Petra is állt ebben a pozícióban.

 

Timi 2009. július 20-án került fel a világranglistára, akkor a 857. pozícióban jegyezték. Azóta szinte folyamatos az előrelépése, ezt eredményei szinte ki is „követelik”. A felnőttek között 1 alkalommal volt döntős Grand Slam-versenyen (2014: Wimbledon), 11 WTA- (további 6 döntő) és 9 ITF-versenyt (további 8 döntő) nyert. Pályafutása eddigi legjobb helyezéseként 14. volt (2014. augusztus 4.).

 

Timi és Kristina Mladenovic egy helyet javított a 2015-ös világbajnoki pontversenyben, és jelentősen növelte előnyét a 9. helyezettel szemben. Az év végi szingapúri világbajnokságon a legjobb nyolc duó léphet pályára.

 

„Sokat és sokáig dolgoztunk, hogy legyen egy állandó párostárs. Sokáig vártunk arra, hogy összejöjjön a Kiki-Timi duó. Egyébként Timi azt a Flavia Pennettát „szorította ki”, aki korábban párosban világelső voltkezdte nyilatkozatát Timi edző-édesapja, a szakmai stábot irányító Babos Csaba. – Nagyon jó döntésnek tartom, hogy a két játékos sokkal jobban összeegyeztette ebben a szezonban a programját. A ranglistával eddigi nem igazán foglalkoztam, mostanság kezdtem el jobban figyelni. Nem lenne baj, ha egyszer ez a ranglista-szám az 1-es lenne, amelyet már nem tudna megdönteni, csak beállítani magyar játékos…

 

A kiváló szakember külön kiemelte, hogy végtelenül büszke arra, hogy Sopronból, egy kis pályáról elindulva idáig jutott Timivel. Babos Csaba úgy véli, hogy beigazolódni látszik, hogy jó úton haladnak, és még a hibák esetében is jó volt a fő vonal. Napjainkban már elsősorban Thomas Drouet felel edzőként a játékos felkészítéséért, de Timi és Csaba viszonya azért továbbra is kiváló.

 

„Minden fontos kérdésben kikéri a véleményemet. A szeretet és a bizalom megmaradt” – jegyezte meg Timi édesapja.

 

Babos Csaba ezután kitért lánya és Kristina Mladenovic párosára is.

 

„A juniorok között is voltak együtt, jól tudtak együtt játszani. De Timi akkor még másokkal érte el legnagyobb sikereit. De már akkor is látszott, hogy hasonló stílusban és sebességgel tudnak játszani. Jól megértik egymást, a rosszabb napokon is. Sokat számít, ha a társ egy bátorító mosollyal segíteni tudja a másikat.”

 

Babos Csaba kiemelte, hogy a magyar-francia páros akkor lehet sikeres, ha Timi és Kristina Mladenovic egyszerre, hosszabb ideig tud jól játszani. Éppen ez hiányzott ahhoz idén januárban, hogy az Australian Openen legyőzzék a második fordulóban a későbbi bajnok Bethanie Mattek-Sands – Lucie Safarova kettőst.

 

A kiváló edző egyébként úgy érzi, hogy Timi sokat profitált pályafutása korábbi szakaszából, amikor gyakran kellett új társat megszoknia.

 

„Korábban nem is ismerték annyira és az egyéni ranglistája miatt sem indulhatott párosban az igazán nagy versenyeken. De mindennek megvolt a maga értelme, sokat is fejlődött Timi ebben az időszakban. Már akkor is meglátszott, hogy idővel a világ legjobbjai közé kerülhet párosban”– mondta Babos Csaba.

 

Timi szülővárosában, Sopronban kezdett teniszezni, majd egy angliai időszakot követően került a Park Tenisz Klub (MTK) játékosai közé. Már juniorként játszott együtt Kristina Mladenoviccsal, a magyar-francia duó több versenyen is szép eredményt ért el. De Timi legnagyobb sikereit másokkal érte el. Összesen öt alkalommal jutott a juniorok között Grand Slam-verseny döntőjébe. A 2009-es Roland Garroson (társ: Heather Watson) és a 2010-es Australian Openen (társ: Gabriela Dabrowski) még az ellenfelek örülhettek a legrangosabb trófeának, de utána a 2010-es Roland Garroson, majd Wimbledonban és a US Openen is Timi és párja ünnepelhetett végső győztesként. Valamennyi alkalommal Sloane Stephens volt a társa.

 

Timi a felnőttek között, 2009 tavaszán győzelemmel mutatkozott be párosban: Stephanie Cornish oldalán nyert a 10 000 dolláros bournemouth-i ITF-versenyen. Később összesen 17 döntőben volt érdekelt, 9 alkalommal ünnepelhetett győztesként a nemzetközi szövetség által rendezett tornán.

 

A magyar játékos az alacsonyabb díjazású versenyek után a 2011-es budapesti versenyen mutatkozott be a WTA Touron. Timi és Marosi Katalin nagy csatában, 4:6, 6:1, 10-8-ra kapott ki a későbbi tornagyőztes Anabel Medina-Garrigues-Alicja Rosolska kettőstől.

 

Timi a 2012-es szezontól kezdve szerepel folyamatosan párosban a WTA Touron, azóta pedig remek diadalokat ünnepelhetett. Három évvel ezelőtt Hszie Szu-vej oldalán győzött Birminghamben, a döntőben az akkori világelső Liezel Huber-Lisa Raymond duót sikerült felülmúlni a döntő rövidítésben 4-8-ról fordítva 7:5, 6:7, 10-8-ra. De még utána is szinte hetente változtak a társak.

 

A magyar játékos a 2013-as szezonban megmutatta, hogy folyamatosan és megállíthatatlanul közelít a világ legjobbjaihoz. Összesen öt WTA-versenyt nyert: Bogotában és Marrákesben Mandy Minella, Monterreyben Date-Krumm Kimiko, Szucsouban Michaella Krajicek, míg Taskentben Jaroszlava Svedova volt a társa.

 

A tavalyi szezon elején Sydneyben Lucie Safarova oldalán jött az első diadal Premier-tornán, majd februárban Timi hosszú idő után ismét együtt indult Kristina Mladenoviccsal Párizsban. A magyar-francia duó döntős lett, jó teljesítménnyel. Timi nem sokkal később még győzött Kuala Lumpurban Csan Hao-csinnel, majd a Roland Garros után következett a döntés, az állandó közös szereplésről. Jöttek a remek sikerek, döntő Wimbledonban, majd Cincinnatiben, aztán a szezon zárásaként Limogesban. A végső győzelemre még várni kellett, egészen idén februárig, a dubaji Premier-versenyig. Azóta már Marrákesben is veretlen maradt a kettős, amely vasárnap diadalmaskodott a római Premier-tornán is.