Ilyen volt a 2015-ös szezon: Csaba gondolatai (2. rész)

Ilyen volt a 2015-ös szezon: Csaba gondolatai (2. rész)

2015-12-02 – A november 22-i tajvani tornagyőzelemmel zárult Timi idei szezonja: egyesben 70., míg párosban a 11. helyen áll a legfrissebb világranglistán.

Idén is sok szép sikernek örülhetett: egyesben két WTA-versenyen volt döntős: tavasszal Marrákesben (250 000 dollár), majd a szezon végén Tajvanon (125 000 dollár). Párosban három alkalommal volt finalista: Timi és Kristina Mladenovic veretlen maradt Dubajban, Marrákesben és Rómában. Az olasz fővárosban legyőzte a világelső, később Wimbledonban, a US Openenés a szingapúri világbajnokságon is veretlen Martina Hingis-Sania Mirza duót. A WTA-vb-n Timi is ott volt, első magyar játékosként szerepelhetett párosban. Női párosban idén a legjobb négyig jutott Wimbledonban, míg vegyes párosban döntőt játszott Alexander Peya oldalán az angliai Grand Slam-versenyen.

 

A szezon után természetesen eljön az ideje az értékelésnek, a remek sikerek, a tapasztalatok és a kevésbé jó eredmények összegzésének. Így tett Timi édesapja, edzője, a szakmai stáb vezetője, Babos Csaba is, összegezte és meg is osztja gondolatait az idei, sok szempontból emlékezetes évről.

 

Nem igazán ildomos jóslatokba bocsátkozni, de mire lehet képes Timi az új társ, Katarina Srebotnik oldalán? Mi az, ami változást hozhat Mladenovichoz képest?

 

– Ha őszinte akarok lenni, akkor azt kell mondjam, a Babos-Mladenovic párban rettentő sok potenciál van. Két feltörekvő,fiatal, hasonló mentalitással, hasonló játékstílussal. Ebben az évben, ha rá tudtak hangolódni és mindketten nagyon odatették magukat, nagyon akarták a sikert, akkor nagyon eredményesek voltak. A világranglistán fölényesen vezető Hingis-Mirza duót simán le tudták győzni Rómában, nem akárhol, egy nagy verseny döntőjében! Nyilván magasan van a léc a következő évre. Srebotnik nagyon jó egyéni játékos volt, régóta sikeres párosban is. Lehet, hogy egy picit már túlvan a zeniten, bár fiatalabb, mint Martina Hingis:)) Ebből a szempontból akár még fejlődhet is Timi mellett:)) De még soha nem játszottak egymás oldalán, ezért van valamiféle bizonytalanság. Ami abszolút pozitív: ő már csak párost játszik. Végre van egy olyan motivált társ, aki csak a párosra koncentrál. Ez nagyon fontos kérdés volt. Ő azt mondta, hogy abszolút éhes a sikerre és szeretne még komoly eredményeket elérni. Ez mindenképpen pozitív. A másik lényeges szempont, hogy mindig tudja követni Timit! Hiszen ebben az évben nehézségeket okozott, hogy ha Timi és Kristina párosban jól szerepelt, akkor már nehéz volt odautazni a következő tornára, sikeresen, eredményesen játszani. Talán jövőre kicsit könnyebb lesz versenyezni, versenyprogramot készíteni, összehangolni az egyéni és a páros szereplést.

 

Hogy alakul Timi téli felkészülése, lesz-e változás a stábban?

 

– Nagy újdonságok nincsenek. Nagyon-nagyon rövid pihenője van Timinek. Inkább azt mondanám, hogy pár napos teniszmentességet jelent. De mindenféle egyéb kötelezettségei vannak: tévé szereplések, interjúk, fotózások, szponzori találkozók, jótékonysági akciók. Nagyon sok mindent el kellett végeznie a múlt héten, így nem is tudott hazamenni Budapestről. Hétfőn már megkezdte a konkrét felkészülést a következő szezonra. Mindenféle orvosi vizsgálatok, terheléses tesztekkel, illetve a fizikai munkával. Az edzői stáb marad. Timi nagyon elégedett Thomas Drouet-val! Én is elégedett vagyok azzal a munkával, amit elvégeztek! Számomra jól lemérhető volt a kedvező változás az utóbbi hetekben, amikor együtt voltunk Ázsiában. Hiszen nem láthattam Timit sokáig edzésen vagy versenyen, attól függetlenül, hogy néhány meccsét megnézhettem streamen. Ott azért nem jön le az, amit élőben lát az ember. Sem a játék sebessége, se a mozgás, amit a helyszínen tapasztalhattam. A fizikai felkészülést ezúttal ismét a horvát kondiedző, Josko Silic segíti. Szparing partner is utazik a 3 hetes Monte-Carló-i edzőtáborba, régi jó barátunk, Balázs Gyuri. Amiben viszont változás van: úgy gondoltuk, Timinek nagyon sokat jelentene a mentális fejlődésében egy komoly pszichológusi háttér. Ezért már ezekben a napokban megkezdi az együttműködést a pszichológus csapattal. Régi tanítványom, Borsos Olivér lesz a kapcsolattartó, aki az Egyesült Államokban végzett pszichológusként. Berczik Krisztina lesz az, aki a napi munkát végzi Timivel. Dr. Vura Márta fogja össze ezt az egész munkát. Illetve ő határozza meg a foglalkozások irányvonalát, a mentális felkészülés főbb teendőit. Ez a pszichológusi csapat folyamatosan konzultál majd egymással és az edzői stábbal. Azt gondolom, hogy a napi kapcsolattartás az nagyon nehézkes, hiszen Timi folyamatosan úton van. Vagyis a személyes kapcsolattartás az nehéz, de megpróbáljuk ezt különböző technikai eszközökkel (Skype, Viber), rendszeressé tenni. Tervezzük azt, hogy a közelebbi európai versenyekre vagy edzéseire, akár már most, néhány napra elutazik a pszichológusi csapat valamelyik tagja. Olyankor edzés vagy edzőmeccs keretein belül láthatja majd a szakember Timit. Vagyis újabb összegeket fordítunk vissza a megkeresett pénzből arra, hogy még jobb lehessen Timi. A rehabilitációban és a sérülés megelőzés területén is próbálunk előrelépni. Magdalena Rybarikovával közösen 18-20 hétre szerződtettünk egy fizioterapeutát, aki szintén utazik majd velük. Sokat segíthet egy privát szakember, hiszen a versenyek, főleg a nagy tornák alatt, amikor hosszú időt vannak egy helyen és sok játékos van, hosszú ideig tart bejutni a hivatalos fizioterapeutához. A megállapodás sokat jelenthet abban, hogy Timi és Rybarikova a lehető legfittebben tudjon odaállni egy edzésre vagy mérkőzésre.

 

– Milyen célok lesznek a következő szezonra? Milyen esélyei vannak szerinted az újabb olimpiai szereplésnek?

 

– Rio már célkeresztben van! Jól jött ez a tajvani tornagyőzelem, ez már beszámít a kvalifikációs pontszámításba is. Jó lenne London és az azt megelőző szingapúri ifjúsági Olimpia után a következő Olimpián is ott lenni. Szerintem ehhez olyan nagyon sokat már nem is kell előrelépni a ranglistán. Azt gondolom, ha még javítana 10-15 helyet, akkor az már elég lenne. Amikor kijutott Londonba, akkor a 60.-65. hely környékén volt, ha most több, mint tízet előrelépne még, akkor a 60-on belülre kerülne. Szerintem ez elérhető! Nyilván ehhez kapcsolódik Timi legfőbb célkitűzése az egyénire, hiszen az eddigi legjobbja az 59. volt. Ezt ha lehet, akkor szárnyalja túl az első félévben! A világ teniszében a top100 már rangot jelent, a top50 már abszolút éljátékosnak számít! Azt várom és remélem, hogy egyesben folytatódik az a fejlődés, ami kézzelfogható és tapasztalható. Párosban pedig Timi maradjon az élmezőnyben és jövőre ugyanúgy legyen ott az év végi világbajnokságon!