Ilyen volt a 2015-ös szezon: Csaba gondolatai (1. rész)

Ilyen volt a 2015-ös szezon: Csaba gondolatai (1. rész)

2015-11-29 – A november 22-i tajvani tornagyőzelemmel zárult Timi idei szezonja: egyesben a 70., míg párosban a 11. helyen áll a legfrissebb világranglistán.

Idén is sok szép sikernek örülhetett: egyesben két WTA-versenyen volt döntős: tavasszal Marrákesben (250 000 dollár), majd a szezon végén Tajvanon (125 000 dollár). Párosban három alkalommal volt finalista: Timi és Kristina Mladenovic veretlen maradt Dubajban, Marrákesben és Rómában. Az olasz fővárosban legyőzte a világelső, később Wimbledonban, a US Openenés a szingapúri világbajnokságon is veretlen Martina Hingis-Sania Mirza duót. A WTA-vb-n Timi is ott volt, első magyar játékosként szerepelhetett párosban. Női párosban idén a legjobb négyig jutott Wimbledonban, míg vegyes párosban döntőt játszott Alexander Peya oldalán az angliai Grand Slam-versenyen.

 

A szezon után természetesen eljön az ideje az értékelésnek, a remek sikerek, a tapasztalatok és a kevésbé jó eredmények összegzésének. Így tett Timi édesapja, edzője, a szakmai stáb vezetője, Babos Csaba is, összegezte és meg is osztja gondolatait az idei, sok szempontból emlékezetes évről.

 

 

– Hányasra értékeled egy 10-es skálán a 2015-ös szezont? A pozitív vagy a negatív élmények, tapasztalatok voltak többségben?

 

Ha nem választjuk külön, akkor összességében azt mondom, hogy nyolc és feles. Nyilvánvalóan a párosban az első félév alapján ez felmehet kilencesre is, hiszen két komoly Premier-tornagyőzelem és egy kisebb tornagyőzelem is kapcsolódik ehhez az időszakhoz. A második félév már nem volt olyan sikeres. De ott voltak a világbajnokságon, nyertek meccset. Egyesben a tavalyihoz képest nagyon nagyot lépett előre! Marrákesben hosszú idő után újra döntőt játszott WTA-versenyen, ha nincs az a balszerencsés fertőzés, akkor talán még a tornagyőzelem is meglehetett volna. Az év utolsó versenyén, egy 125 000 dolláros WTA Challenger-tornán nagyon jó játékosokat legyőzve, újra nyerni tudott. Nagyon sokat lépett előre, játékban legalábbis. Ezért elég magasra helyezem a teljesítményének az értékét!

 

– Egyesben több kiemelkedő eredménye volt Timinek, többféle borításon. Milyen területeken lépett előre és miben kell még mindenképpen javulnia?

 

– A tenisz örökké fejlődik és változik. Aki „csak” szinten akar maradni, annak is jobbnak kell lennie, mint korábban. Azt hiszem, hogy a korábbi évekhez képest Timinél a javulás a ranglistán is megmutatkozik. hiszen idén a 70. hely környékén zárja majd a szezont, szemben a tavalyi 99. hellyel. Majd 30 helynyi előrelépés, ez a top100-ban önmagáért beszél! Ez nagyon szép és eredményes szezont takar. Mindenben előrelépett! Az adogatás általában a húzó ütésfajta volt, az néha nagyon-nagyon kiválóan működött. Tényleg hozzásegítette a sikerekhez. Az utóbbi időben rettentően sokat fejlődött a tenyerese. Most már lassan ott tartunk, hogy inkább a fonákjára játszanak, mint a tenyeresére. Nagyon-nagyon veszélyes és gyors lett a tenyerese. Emellett sokat fejlődött fizikailag, és még nagyobb pozitívum a mentális és hozzáállásbeli változás. Lényegesen tudatosabb lett és sokkal jobban látja, hogy mire képes, bizonyos helyzetekben mit kell tennie.

 

– Párosban kiemelkedő eredményeket ért el idén Timi, Premier- és Grand Slam-versenyen is sikerült fantasztikus eredményeket elérnie. Miben javult idén, miben kell még javulnia a következő szezonra?

 

– Az előrelépés alapvetően az volt, hogy a tavalyi év végén megegyeztek, hogy ezt az évet együtt játsszák és nagyjából sikerült összehangolniuk a versenyprogramjukat is, sok tornán tudjanak közösen játszani. Az év első felében mind a két játékos áldozatot is hozott annak érdekében, hogy a páros sikeres és eredményes legyen. Célul tűzték ki maguk elé, hogy kijussanak a világbajnokságra, a legjobb nyolc kettős között. Ennek megfelelően alakították a programjukat is. Ez az év második felében már nem teljesen így volt…Kristina nagyon jól sikerült szezont mondhat magáénak egyesben, és ez nagyon sokszor sajnos a páros rovására ment. Így a szereplésük Wimbledon után már nem volt annyira jó. Azt hiszem, az első félévben a Hingis-Mirza kettős mellett ők voltak a második legjobb páros. Természetesen ott volt két Grand Slam-győzelemmel a Mattek-Sands – Safarova kettős is. És Timiék is a leges legjobbak közé tartoztak.

 

– Van-e hiányérzeted amiatt, hogy a szezon második felében már nem sikerült igazán szép eredményeket elérnie Kristina Mladenoviccsal?

 

– Nyilvánvaló, hogy van! Persze, hogy van! De itt egyetlen egy olyan verseny van, amellyel kapcsolatban hiányérzet lehet. Az a szingapúri világbajnokság…Azt gondolom, hogy arra érdemes lett volna a Kristinának is egy hetet rááldoznia, Szingapúr előtt egy hetet együtt edzeni. És nem elmenni Moszkvába…Az időeltolódás is zavarhatta, ráadásul így elmaradtak a közös edzések is. Sajnos ez az első meccsen ki is ütközött. Alapvetően nem az volt a legnagyobb probléma, hogy kikaptak. Persze az is gond volt, hogy kikaptak egy abszolút verhető pártól, a Hlavackova-Hradecka kettőstől. De a vereség mellett az volt a probléma, hogy Kristina a fáradtság, az utazás, a késői érkezés miatt az első mérkőzés első játékaiban megsérült…

(folyt. köv.)