Ilyen volt a 2014-es szezon: Csaba gondolatai (3. rész)

Ilyen volt a 2014-es szezon: Csaba gondolatai (3. rész)

2014-11-24 – A november 9-i limoges-i döntővel zárult Timi idei szezonja: egyesben 98., míg párosban a 21. helyen áll a legfrissebb világranglistán.

Idén is sok szép sikernek örülhetett: egyesben két ITF-versenyt nyert, Gifuban (75 000 dollár) és Poitiers-ben (100 000 dollár). Párosban hét alkalommal volt finalista. Timi és Kristina Mladenovic idén negyedszer került döntőbe, korábban Párizsban, Wimbledonban és Cincinnatiben sikerült eljutni a párosverseny utolsó mérkőzéséig. A 21 éves magyar játékos a 2014-es szezonban két tornagyőzelmet ünnepelhetett ebben a műfajban: Sydneyben a cseh Lucie Safarova, míg Kuala Lumpurban a tajvani Csan Hao-csing oldalán maradt veretlen. Monterreyben a fehérorosz Olga Govorcova oldalán játszott még döntőt.

 

A szezon után természetesen eljön az ideje az értékelésnek, a remek sikerek, a tapasztalatok és a kevésbé jó eredmények összegzésének. Így tett Timi édesapja, edzője, a szakmai stáb vezetője, Babos Csaba is, összegezte és meg is osztja gondolatait az idei, sok szempontból emlékezetes évről.

 

– Timi a Roland Garroson vegyespárosban is bemutatkozott, azonnal egy elődöntővel. Mennyit segít a női párosban az, hogy férfi játékos oldalán is játszott meccseket?

 

– Élete első felnőtt vegyespáros versenyén azonnal elődöntő, ráadásul a Garroson több, mint jó! Természetesen segít a “vegyes” a női párosra is. Elsősorban az adogatás-fogadások terén lehet lemérni a javulást, de a hálójáték hatékonyságát is fejleszti. Az év során kevés verseny van, ahol a férfiak és nők egy helyszínen küzdenek. Ezek közé tartoznak a Slamek. Nem is rendeznek másutt vegyespáros versenyt, csak a Hopman Kupa csapatverseny a kivétel. Így ez mindkét nem számára különleges élményt jelent. Aki azt gondolja, hogy a fiúk “kesztyűs kézzel” bánnak a lányokkal, téved. A srácok odapörkölik a 200km feletti adogatásokat a csajoknak minden szívfájdalom nélkül. Ennek ellenére vidám hangulatú meccsek ezek a nagy többségében. A női játékosoknak fel kell venni a fiuk tempóját. Ez az alapütésekben okoz kisebb gondot. A hálónál az ügyes lányok jól elboldogulnak. A gond a saját adogatójátékkal lehet, főként a fiú oldalán. Legtöbbször ez dönti el a meccseket. A fiúk nagy többségben hozzák a szerva gémjeiket, a lányok adogatásai jelentik a győzelem kulcsát. Érdekes volt Timiék meccsein, hogy Erik (Butorac) többször kérte, hogy Timi kezdje az adogatásokat, mert voltak meccsek, ahol nagyon jó hatásfokkal adogatott. Így Erik a hálónál “király” tudott lenni. Jól érezték magukat egymás oldalán mindegyik Grand Slamen. Volt ebben a műfajban is reális esély a végső győzelemre is, talán egyszer össze is jön!

 

– Lesz-e változás a szakmai stábban?

 

– Alapvető változás nem lesz. Thomas marad, aki a napi feladatokat végzi és a versenyek nagy részére utazik Timivel. Valami azonban mindig változik, általában fejlődik. Sikerült megállapodni egy horvát nemzetiségű kondiedzővel, Josko Siliccsel, akivel már közösen kezdődik a felkészülés jövő héttől. Öt hetet dolgoznak együtt es elutazik az év első túrájára is Timi és Thomas mellett. Remélem jól kiegészítik egymást Thomasszal és jól osztják meg a feladatokat egymás között. Hiszek benne, hogy Josko munkája nyomán tovább javul Timi fizikai állapota és ezáltal megnő az önbizalma is. Ezzel Thomas válláról is levesz terheket és Ő jobban figyelhet az edzések technikai és taktikai részére. A Timi Teamben mindenkinek megvan a maga feladata. Ezzel egy megmaradt kis rést is sikerül eltüntetni remélhetőleg a következő szezonra. Természetesen Josko nem utazik minden versenyre, de akkor is napi programmal segíti Timi edzéseit. Gondolom, hogy a hazai Fed Kupát nem hagyja ki a közelség miatt, aztán terv szerint az Indian Wells-Miami túrára utazik legközelebb.

 

– Timi kevés időt tölthet Magyarországon, de általában akkor is készülnie kell a versenyekre. Mennyire adottak a feltételek a megfelelő itthoni edzésmunkához?

 

– Két részre osztanám a kérdést. Ebben az időszakban nem a legoptimálisabbak itthon a feltételek ehhez a szinthez. Bár a “bázisunkon”, a Park Tenisz Klubban jó feltételek vannak, Homonnay Geza jóvoltából kiváló, minőségi kemény burkolatú pálya áll rendelkezésre, de sajnos sátor áll felette. Timi az utóbbi években gyakran betegedett meg, „szerzett” komoly légúti betegségeket a téli időszakban. Ezek a betegségek tönkretehetik a felkészülést. Nem lenne jó túlzott kockázatot vállalni ezen a téren. Már tavaly is nagy részben Del-Franciaországban készült a téli időszakban, így most is ezt tervezzük. Szabadtéren lehet edzeni az esetek nagy részében. ha nem, akkor fedett csarnokok állnak rendelkezésre. Béreltek egy kis apartmant és az egész csapat ott fog lakni. A pályák sétatávolságra vannak. Minden egy helyen megoldható. Több Top 100-as játékos is készül ott, így partnerben sem lesz talán hiány. Ez a pályakérdés. A kiszolgáló létesítmények tekintetében kiváló a Park Klub. Szauna, infra szauna, uszoda, jakuzzi, masszás is rendelkezésre áll. Így az év többi részében, amikor már lekerül a sátor a pályák fölül, nagyon jó itthon lenni Timinek és itt készülni a következő versenyekre. Ha teheti haza is jön kicsit feltöltődni és a barátokkal edzeni. Talán egyszer lesz lehetősége Gézának fedett csarnok építésére és ezzel nagyban segítene nemcsak Timi téli edzéshelyzetén, de a többi MTK-s nemzetközi reménység felkészülésének minőségén is. (VÉGE)