Ilyen volt a 2014-es szezon: Csaba gondolatai (2. rész)

Ilyen volt a 2014-es szezon: Csaba gondolatai (2. rész)

2014-11-22 – A november 9-i limoges-i döntővel zárult Timi idei szezonja: egyesben 99., míg párosban a 21. helyen áll a legfrissebb világranglistán.

Idén is sok szép sikernek örülhetett: egyesben két ITF-versenyt nyert, Gifuban (75 000 dollár) és Poitiers-ben (100 000 dollár). Párosban hét alkalommal volt finalista. Timi és Kristina Mladenovic idén negyedszer került döntőbe, korábban Párizsban, Wimbledonban és Cincinnatiben sikerült eljutni a párosverseny utolsó mérkőzéséig. A 21 éves magyar játékos a 2014-es szezonban két tornagyőzelmet ünnepelhetett ebben a műfajban: Sydneyben a cseh Lucie Safarova, míg Kuala Lumpurban a tajvani Csan Hao-csing oldalán maradt veretlen. Monterreyben a fehérorosz Olga Govorcova oldalán játszott még döntőt.

 

A szezon után természetesen eljön az ideje az értékelésnek, a remek sikerek, a tapasztalatok és a kevésbé jó eredmények összegzésének. Így tett Timi édesapja, edzője, a szakmai stáb vezetője, Babos Csaba is, összegezte és meg is osztja gondolatait az idei, sok szempontból emlékezetes évről.

 

A 2. RÉSZ:

 

– Párosban kiemelkedő eredményeket ért el idén Timi, most már Premier- és Grand Slam-versenyen is sikerült fantasztikus eredményeket elérnie. Miben javult idén, miben kell még javulnia a következő szezonra?

 

– Valóban fantasztikus sikereket ért el Timi ebben az évben aktuális partnereivel párosban. Azért ezeknek az eredményeknek volt már előzményük. Juniorként három Grand Slam győzelem és még két döntő, felnőttként több WTA elsőség különböző társak oldalán. Hosszú ideje kerestük már azt a partnert, akivel Timi kibontakoztathatná igazi tehetségét. Végül az év közepére sikerült Kristinával a megegyezés, ami remélem a 2015-os évre is kitart. Régóta ismerik egymást a lányok, egy évjáratból valók és már 12 eves koruktól játszanak egymás ellen, vagy egymás oldalán meccseket a különböző szintű nemzetközi versenyeken. Juniorból vannak társként páros tornagyőzelmeik, már akkor látszott, jól megértik egymást. Fontos ,hogy Kristina a tenyeres oldalon játszik és hasonló a játékuk sebessége is. Timinek fontos, hogy ne csak a pályán, de azon kívül is jól megértsék egymást. csak így lehetnek igazán sikeresek a versenyeken is. Már az első közös versenyük, Párizsban, egy Premier versenyen döntőt hozott és az év hátralévő részében is eredményesek voltak. Érdekes, Timi első Premier győzelme még januárból való, Sydneyben Safarova oldalán ünnepelhetett. Mindenben jobb lett Timi ebben az évben. Egyre nagyobb önbizalommal játszik, egyre rutinosabb, hatékonyabban adogat és a hálónál csak néhányan képesek hozzá hasonló teljesítményre. Timi erősségei lényegesen többet számítanak a párosjátékban, mint az egyéniben. Bár az adogatás ott sem elhanyagolandó tényező, de a röptejáték hatékonysága például egyéniben kevésbé érvényesül. Holott véleményem szerint Timi ebben zseniális tud lenni. Sokkal felszabadultabb játékra képes, mint egyéniben. Valósággal kivirágzik, ha társ van az oldalán, húzza magával a partnert és igazi csapatot alkotnak így a pályán. Ha továbbra is sikerül állandó társsal, Kristinával játszani sok versenyen, nem marad le az év végi VB-ről sem. Nem könnyű a két játékos versenyprogramját összehangolni, de ezen vagyunk mindkét oldalon. Mindketten túl fiatalok még ahhoz, hogy a páros legyen a figyelem középpontjában, de persze kicsit sem elhanyagolandó ez a versenyszám! 

 

Wimbledonban történelmi sikert ért el párosban. Mit jelentett Neked ez edzőként, Apukaként?

 

– Nehéz ezt szavakba foglalni! Ott voltam a junior Grand Slam győzelmeknél és döntőknél is. De egy felnőtt döntő, ráadásul Wimbledonban semmihez nem fogható érzés. És úgy érzem nemcsak apukaként, de edzőként is érkeztem ide, családom és barátaink társaságában. Ott volt feleségem és nagylányom is, de Timiben sikereiben mindig bízó mecénás, Homonnay Géza is elkísért bennünket. Nem beszélve soproni barátainkról és hűséges segítőnkről, a fantasztikusan jó fotókat készítő Zádor Péterről sem. Nagyon jó volt a hangulat már a meccs előtt is, ezt csak fokozta, hogy fiatal tanítványom, Gálfi Dalma hatalmas csatában szintén győzelemmel vívta meg junior páros elődöntőjét. A wimbledoni centerpálya páholyába lépni felemelő érzés. Közvetlenül a királyi páholy mellett található, így láthattuk mennyi világhírű ember foglalt ott helyet. Megkönnyeztem már a játékosok pályára lépését is. Bár nagyon bíztam benne, hogy Timi egyszer elég jó lesz ehhez, de amikor elérkezett a pillanat, mégis váratlanul ért. Magyar női játékos döntőben soha nem lépett még Wimbledon szent gyepére, az én lányom, tanítványom volt az első! Na ezt foglalja valaki szavakba! Bár én szentül hittem benne, hogy nekünk kedveznek a körülmények és sikeresen vívjuk meg a döntőt, a hangulatunkat nem rontotta el az ellenfél szinte hibátlan, fantasztikus játéka. Timi nyert már az Errani-Vinci pár ellen más versenyeken és borításokon is, és itt a gyors fű, a behúzott tető talán nekünk kedvezett. Nem kezdtek megilletődötten a lányok, csak éppen az ellenfél játszott ihletett állapotban. Nekik már csak ez hiányzott a teljes listához, az összes létező nagy győzelemhez. Ennek megfelelően működött a párosuk. A második szettben már ott voltunk a nyakukon és voltak pillanatok, mikor felénk billenhetett volna a mérleg nyelve. Nem ez történt, de semmi gond, lesz még döntőnk és lesz még Grand Slam győzelmünk ! Csak azt sajnáltam, hogy véget ért a mérkőzés, még sokáig képes lettem volna a mar itt ott kopottas gyepet bámulni, ahol a lányom valami csoda folytán szaladgál a sárga kis dög után, ami néha nagyon sok bosszúságot okozott nekünk. Aztán a játékosok a szokásoknak megfelelően a királyi páholyban vették át a díjakat, a teltházas stadion műértő közönségének tapsának hangjától kísérve. Huuú, még most is beleborzongok!! Nehéz ezt leírni, de remélem sok magyar szülő megtapasztalja ezt, gyermekei sikere nyomán! Azt hiszem ezek azok a pillanatok, amiért érdemes élni és amiért érdemes dolgozni! Nagyon sokat tettünk érte,vagy meg annál is többet,  de azt hiszem nem bánhatjuk egyetlen pillanatát sem. Sopronból a wimbledoni centerpályára hosszú az út és kicsit sincs kikövezve, de bárhonnan is indulsz, érdemes mindent megtenni, hogy ide érkezz. Ott voltunk és leszünk még ott, akkor már remélem a győztesnek járó díjjal a kezünkben!

 

Van-e hiányérzeted amiatt, hogy Kristina Mladenoviccsal négy alkalommal is sikerült bejutnia a döntőbe, de végül egyszer sem sikerült megnyerni az adott versenyt?

 

– Nincs. Szerencsésnek érzem a lányokat, hogy ennyi alkalommal sikerült egyáltalán eljutni ilyen szintű versenyeken a döntőbe. Minden döntő valamiért más volt. Az első párizsira Kristina hullafáradtan érkezett a Australian Open vegyes győzelme után. Nem volt ideje akklimatizálódni, és az egyéni meccsei is nagyon sokat kivettek belőle. A végén “alig élt” szegény. Nagyon akarta Kristina is a győzelmet, de az ellenfél frissebb volt és meccstiebreakben éppen nyert. Wimbledonról már esett szó, ott egyszerűen az ellenfél jobban játszott. Jók voltunk mi is a döntőig vezető úton. Legyőztük az akkor világelső, Roland Garros bajnok, páros világbajnok Hszie-Peng kettőst, az elődöntőben sziporkáztunk. Cincinnattiben sajnos Kristina megsérült, így esély sem volt a győzelemre, de a döntő talán az eddigi legjobb magyar eredmény! Az év végi limoges-i verseny egyéni döntőjében Timi partnere hatalmas, fárasztó, hosszú meccsen vereséget szenvedett. Talán ez lehetett volna a legkönnyebben nyerhető döntő, mi voltunk az abszolút favoritok. Jól is indult a meccs, nem úgy tűnt hogy gondjaink lehetnek, de aztán mégis más lett a vége, mint amit vártunk. Jó lett volna nyerni, ez lett volna Timi 10. WTA győzelme, ami szép kerek szám, de majd legközelebb!

wimby_023

(Folyt. köv.)