Célegyenesben a téli felkészülés

Célegyenesben a téli felkészülés

2015-12-21 – Timi az elmúlt három hétben Budapesten és Monte-Carlóban alapozott a következő hónapokra.

ÜDVÖZLET TIMITŐL!

Mindenkinek Áldott, Békés Karácsonyi Ünnepeket Kívánok! Köszönöm szépen a segítséget azoknak, akik idén szorítottak értem, aki izgultak értem, akik kora reggel is felkeltek azért, hogy megnézzék a meccseimet. Köszönöm szépen a segítséget azoknak, akik bíztattak, akik támogattak! Ezek nélkül sokkal-sokkal nehezebb dolgom lenne. Köszönöm Mindenkinek a motivációt! Remélem, hogy jövőre is hasonló vagy még szebb sikereket érek el!

 

– Hogyan értékeled az elmúlt heteket, sikerült-e elvégezni az előzetesen eltervezett munkát?

 

– Nagyon fárasztó és nehéz heteken vagyok túl. Főleg annak fényében, hogy a szezonom nagyon későn fejeződött be, így az előzetesen tervezettnél kevesebbet tudtam pihenni. Nyilván örülök is ennek, hiszen ez azt jelentette, hogy az utolsó versenyemen nagyon jól szerepeltem, megnyertem az idei utolsó WTA-tornámat. De így kevesebb idő maradt a pihenésre…Ennek ellenére azt gondolom, hogy sikerült elvégezni a tervezett munkát, rengeteget dolgoztam. Korábban már beszámoltam arról, miként épül fel egy napom. Ez az utóbbi időben sem változott. Most is kondi plusz tenisz, tenisz plusz kondi a napi program, ezen kívül nyilván pszichológus, fiziós, stb. Ezek mind jelen vannak. December 20.-tól nagyjából elkezdtünk kicsit visszavenni a tempóból. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy nem edzek. De már nem a hosszú távú futás, illetve a kosárból való játék a mérvadó, hanem inkább a rövid távú gyorsasági munka, valamint a több pontjáték, az élesebb szituációk gyakorlása van előtérben. Szerintem jól sikerült a felkészülés. Több helyszínen zajlott: otthon és Monte-Carlóban, emiatt sem volt unalmas. Talán még jól jött volna egy hét pluszban, de most ilyen ez az év. Összességében én is elégedett vagyok és az edzőim szintén azok lehetnek!

 

– Melyik területen sikerült javulnod, miben kell még javulnod a szezon kezdetéig?

 

– Nagy hangsúlyt fektettünk az agresszióra, hogy minél jobban megtartsam az alapvonalat, többet menjek a hálóra, bátrabban lépjek be a pályára. Ez az, ami javult. Viszont ugyanez, ami szerintem még javulhat, hogy biztosabb legyen. Nyilván ez egy hosszabb folyamat, hogy sikerüljön. De azon vagyunk nap mint nap, hogy magabiztosabban csináljam. Ezeken kívül próbáltunk nagyobb hangsúlyt fektetni arra is, hogy több egyenest üssek. Minden amit csináltam azért történt, hogy bátrabb és nyugodtabb legyek. Hogy a hosszú labdameneteket is lazábban tudjam végigjátszani, hogy ne stresszeljek. Hogy bátrabban használjam és csináljam azt, ami az erősségem.

 

Hogyan alakul a felkészülésed az első versenyig hátralévő időben?

 

– December 23-án, 24-én és 25-én Magyarországon leszek, az a Családé! Otthon nem teniszezek, de nyilván a fitnessz nem maradhat el. December 26-án pedig visszarepülök Monte-Carlóba, ahol még pár napot edzek az első túra és utazás előtt, ami december 30-án következik be. Nyilván az otthoni napok sem lazsálással telnek majd. Jó lenne Anya főztjét enni, de az utóbbi időszakban rengeteget figyeltem, az elmúlt félévben nagy hangsúlyt fektettem az étkezésre is. Ennek meg is van az eredménye! Nem szeretném visszaszedni azokat a kilókat, illetve vigyázok arra a fizikumra, amit hosszú idő alatt sikerült felépíteni. Jó formában vagyok, ezt nem szeretném a három napos otthoni, idézőjeles lazsálással elveszíteni! December 30-ig van pár nap, addig pici pihenés és edzés vár rám. Ettől függetlenül azt gondolom, hogy egy ilyen kemény és leterhelő felkészülés után jót tesz az otthoni légkör. Azt a három nap, ami tenisz nélkül telik majd, az inkább dobni fog a formámon és játékomon, mintsem hátráltatna.

 

– Mi volt a legkülönlegesebb, sporthoz kapcsolódó és sporton kívüli élményed a felkészülés alatt?

 

– Ez vicces: de a sporton kívüli élmény: életem leges legjobb tésztáját ettem meg Olaszországban! Ez így nagyon megmaradt bennem: a tészta olyan volt, amilyennek lennie kell. Természetesen vasárnap történt, amikor lehet egy picit lazábban bánni az étkezéssel. Sporttal kapcsolatos pedig: egyértelműen a biciklizés. Edzőm hatalmas rajongója a kerékpározásnak! Ugye, nemrég letekert egy Monaco-Biarritz távot, én is elmentem heti kétszer hosszú távú biciklizésre. Kölcsönbe kaptam egy nagyon komoly, profi országúti gépet. Már felszállni is érdekes volt, nagyon mások a pozíciók, nagyon más minden egy ilyen bringán. Ehhez hozzá kellett szokni. Az elején még fékezni sem nagyon tudtam…Az első alkalom nagyon-nagyon nehéz volt, de később visszamentünk ugyanarra a körre. Huszonöt percet javítottam ugyanazon a távon a következő alkalommal. Oké, hogy az egy hétfői nap volt és frissebb voltam. De hihetetlen, hogy mekkora volt a különbség és mit lehet elérni a gyakorlással. Egyébként a hazautazásom napján is elmegyünk egy három órás túrára. Csak így mehetek haza, így ehetem az otthoni kosztot:)) Ez Nekem nagyon-nagy élmény volt, örülök, hogy Thomas-val ezt is sikerült átélnünk. Szerintem szuper volt!!!

 

Mit vársz egyesben a 2016-os szezontól, amelynek egyik fontos eseménye lesz a riói Olimpia?

 

– Nem titkolom: vannak nagyobb céljaim. Szeretnék minél jobban játszani, a nagyobb versenyeken jó eredményeket elérni, szeretnék előrébb lépni a ranglistán. Rövid távon az a célom, hogy a top50-be kerüljek, az év elején jól játsszak, az év első Grand Slamén jól teniszezzek! Aztán nyilván, ha elérem a célokat, akkor úgy tudok újakat kitűzni. Természetesen hatalmas álmom a riói Olimpia, nagyon-nagyon szeretnék ott lenni! Tudom, hogy az egyéni szereplés csak rajtam múlik, azért mindent megteszek. A páros már kevésbé függ tőlem, persze abban és vegyesben is szeretnék indulni. De először egyesben harcoljam ki az indulást! Ez fontos, pláne annak fényében, hogy életem egyik legnagyobb élménye volt a 2012-es londoni Olimpia. Nagyon örülök, hogy akkor olyan sok hazai sportolóval találkozhattam! Remélem, hogy én is ott lehetek Rióban!

 

– Milyen céljaid vannak párosban a 2016-os szezonra, miután Kristina Mladenovic helyett már Katarina Srebotnik lesz a társad?

 

– Ez egy érdekes helyzet, új szituáció. Meglátjuk az év elején! Remélem, hogy passzolunk majd egymáshoz. Előzetesen azt gondolom, hogy jól tudunk játszani együtt. Mindketten jó rangsorú játékosok vagyunk. Nagyon remélem és bizakodok, hogy hasonló vagy még jobb eredményeket tudunk elérni Srebotnikkal, mint korábban Kristinával! Nyilván én is azon leszek, ő is azon lesz. Neki csak a páros szerepel a programjában, nyilván ez is motiválhatja.

 

– Az elmúlt években a magyar válogatott éljátékosa voltál a Fed Kupában, mi a helyzet a 2016-os szerepléssel?

 

– Mindig hatalmas megtiszteltetésnek tartottam, amikor a magyar csapat tagjaként léphettem pályára. Óriási motivációt jelentett és természetesen jövőre is szeretnék játszani a csapatban. De a 2016-os szezon első három hónapjában nagyon sűrű a versenyprogramom, így még nem tudom, miként jut hely a Fed Kupának. Hangsúlyozom: nagyon szeretnék játszani, de ez nem csak tőlem függ.

MC2015_06  MC2015_02  MC2015_03

MC2015_01