AO 2016: győzelem párosban

2016-01-21 – Timi és Srebotnik mindkét szett elején brékhátrányba került, de mindkétszer sikerült a fordítás.

AUSTRALIAN OPEN – MELBOURNE (GRAND SLAM-VERSENY, KEMÉNY PÁLYA), NŐI PÁROS, 1. FORDULÓ
Babos Tímea, Katarina Srebotnik (magyar, szlovén, 4.)-Vera Dusevina, Katerina Siniakova (orosz, cseh) 6:3, 7:5

 

„Ez a páros ma jobb volt, sokkal jobban éreztük egymást, mint a múlt héten. Nem volt könnyű az ellenfél, érdekes stílusban, eléggé össze-vissza játszott. Örülök, hogy sikerült két szettben nyernünk! Bizakodva várom a következő fordulót” – nyilatkozta Timi.

 

A múlt héten Sydneyben nem igazán ment jól a játék a magyar-szlovén kettősnek és Melbourne-ben sem indult sikeresen a végül 81 percig tartó első mérkőzés…

 

A 31 perces nyitó szett harmadik játékában ugyanis az orosz-cseh duó fogadóként elhúzott 40-0-ra. A következő két labdamenetet még megnyerte Timi és szlovén társa, de a harmadik bréklabda már az ellenfél sikerét hozta.

 

Szerencsére a 4. helyen kiemelt páros azonnal javított, sőt! Timi és Srebotnik a negyedik játékban 30-ra, míg a hatodik gémebn 15-re brékelt, fordított 4:2-re. Ezután már nem jött újabb fordulat.

 

A kilencedik játékban a magyar-szlovén duó elhúzott 40-0-ra adogatóként, majd 30-ra hozta is a gémet, így a szettet is.

 

A második felvonás is érdekes csatát hozott. Dusevina és Siniakova 2:1-re vezetett, majd fogadóként elhúzott 40-0-ra. Timi és Srebotnik innen is egyenlített, majd hárított még egy bréklabdát. De sajnos az ötödik fogadóesély már sikeres volt…

 

A magyar-szlovén kettős ezután gyorsan visszabrékelt, 15-re, majd kiegyenlített lett a játék. Szerencsére a végén újra a 4. helyen kiemelt duó volt a jobb!

 

Timi és Srebotnik 5:5 után brékelt 30-ra, majd adogatóként is csak két labdamenetet veszített. Igaz, „csak” a harmadik meccslabdát sikerült kihasználni. De ennek nincs jelentősége, az a fontos, hogy Timi és társa bejutott a második fordulóba az Australian Openen!

 

A magyar-szlovén kettős következő ellenfele a Hszie Szu-vej – Okszana Kalasnyikova páros lesz.

 

A 30 éves tajvani játékos 32. helyen áll a világranglistán, karrierje legjobbjaként 1. (2014. május 12.) volt. Eddig 17 WTA- és 20 ITF-versenyt nyert párosban. A kínai Peng Su-aj oldalán 2013-ban Wimbledonban és a WTA-vb-n, 2014-ben pedig a Roland Garroson maradt veretlen.

 

Hszie a tavalyi szezonban döntős volt Dohában (Katar, 731 000 dollár, kemény pálya, társ: Sania Mirza), Bisbane-ben (Ausztrália, 1 000 000 dollár, kemény pálya, társ: Mirza) és Cincinnatiben (Egyesült Államok, 2 400 490 dollár, kemény pálya, társ: Csuang Csia-jung) a legjobb négyig jutott. Madridban (Spanyolország, 4 059 850 dollár, salak, társ: Flavia Pennetta), a Roland Garroson (Franciaország, salak, társ: Pennetta) és Wimbledonban (Anglia, fű, társ: Pennetta) a negyeddöntőben búcsúzott. A szigetországi Grand Slam-versenyen Timi és Mladenovic három szettben (6:3, 4:6, 6:4) nyert Hszie és Pennetta ellen.

 

A 25 éves Kalasnyikova 75. helyen áll párosban, pályafutása legjobbjaként 43. (2013. szeptember 30.) volt. Eddig 2 WTA- és 25 ITF-tornán maradt veretlen ebben a műfajban. Tavaly Bukarestben (Románia, 250 000 dollár, salak, társ: Demi Schuurs) és Contrexeville-ben (Franciaország, 100 000 dollár, salak, társ: Danka Kovinic) ünnepelhetett végső sikert.