A második világbajnoki cím után

A második világbajnoki cím után

2018-11-08 – Timi budapesti sajtótájékoztatón számolt be az elmúlt időszak történéseiről.

 

Október végén Szingapúrban zárta le idei szezonját Timi, hamarosan pedig már kezdődik is a felkészülés az új szezonra. A magyar játékos idén többször is magyar tenisztörténelmet írt párosban Kristina Mladenovic oldalán: januárban Grand Slam-győztes lett az Australian Openen, a nyáron első magyar felnőtt játékosként világelső lett, majd megvédte címét a WTA Finalsen. Az elmúlt időszak történéseiről és az előtte álló feladatokról is beszélt Timi azon a budapesti sajtótájékoztatón, amelyen már új edzője, Nick Horvat is elmondta véleményét.

 

“Azt mondhatjuk, hogy érdekes év volt! Azt is szokták mondani, hogy egy könyvnek az eleje és a vége az igazán érdekes. A szezon elején Grand Slam-győzelmünk volt, sok-sok döntő után, hihetetlen érzést jelentetett. Az év végén pedig Szingapúrban sikerült megvédenem a világbajnoki címet. Ez hihetetlen, elképesztő és álomszerű! Most először volt szerencsén elhozni a családomat: valóban hihetetlen élményt jelentett. A szervezés elképesztő volt, a WTA munkatársai mindent megtettek a kényelmünkért. Életem során más sok mindent láttam, de ilyen lakosztályt és más egyéb dolgot még én sem. Rendkívül tisztelik a munkánkat, hiszen tudják, hogy Szingapúrba csak a nyolc legjobb egyéni játékos és a nyolc legjobb páros juthat el. Édesanyám eddig soha, sehova nem kísért el, így először láthattam, mennyire elképed a fogadtatás láttán.”

 

Timi 2017 októberében akkori társával, a cseh Andrea Hlaváčková ünnepelhetett Szingapúrban, akkor nyert először magyar játékos WTA-világbajnokságot. A döntőt követően lett hivatalos, hogy a kettős nem folytatja az együtt működést. A 2018-as szezon eleje óta ismét Kristina Mladenovic lett Timi társa, akivel juniorként már szép sikereket ért, majd 2015-ben wimbledoni döntőt is játszott.

 

– Kikivel hihetetlen módon készültünk az idei WTA Finalsre. Mindennap beszéltünk arról, mi szükséges a sikerhez és ezért mit kell megtennünk. Annyira csodálatos, hogy ezt ketten meg is tudtunk valósítani, hiszen egyikünk edzője sem volt ott a világbajnokságon. Ez most abszolút a mi érdemünk volt! Hiszen az év korábbi részében kevesebbet gyakoroljuk a párost. Most Kiki olyan szinten röptézett, ahogyan eddig nem, pedig láttam őt már elég sokszor a hálónál. Ez annak volt köszönhető, hogy öt napon keresztül a T-vonalról ütöttem rá tiszta erőből a labdát. Nem jelentett gondot, ha eltaláltam Kikit, hiszen ő is sokszor eltalált engem. Tényleg mindent megtettünk azért, hogy kicsit fejlesszük a gyenge pontjainkat. És ennem meg is volt a látszata a pályán.”

 

Az idei szingapúri világbajnokságon Timi és Kiki az első fordulóban, az elődöntőbe kerülésért 6:0, 6:2-re nyert a kanadai Gabriela Dabrowski és a kínai Hszü Ji-fan ellen. Utána jött a US Open döntőjében már „megismert” párosítás, a háló túloldalán az ausztrál Ashleigh Barty és az amerikai Coco Vandeweghe állt. A magyar-francia kettős 6:7 (5-7), 6:3, 10-8-ra diadalmaskodott. Aztán a döntőben Timi és Kiki 6:4, 7:5-re múlta felül az idén a Roland Garroson és Wimbledonban is bajnok, év végi világelső cseh Barbora Krejčikovát és Kateřina Siniakovát.

 

„Ennek a versenynek nagyon más a lebonyolítása, mint a többi nagy tornának. Olyan formátumban játszunk, ami nincs a Grand Slameken. Hiszen döntő szett esetén jön a szuper tie-break, amelyben bármi megtörténhet. Most például az elődöntőben 6-1-re vezettünk, aztán villámgyorsan 6-7 lett az eredmény. A US Open fináléja azért nem így fordult meg, ott hosszabb ideig tartott az egész folyamat. Sokat tanulhattunk abból a meccsből, ezt hasznosítattuk most az Ashleigh Barty és Coco Vandeweghe elleni elődöntőben.”

 

Timi a sajtótájékoztatón részletesen beszélt a Kikihez fűződő viszonyáról, a közös élmények és beszélgetések hatásairól.

 

„ Az elmúlt időszakban rengeteget javult és épült a kapcsolatunk! A mostani első mérkőzés után meséltem el, hogy az egyik kínai versenyen volt egy olyan nap, amely előtt mindketten kiestünk egyesben és akkor párosban sem kellett pályára lépnünk. Közösen mentünk le reggelizni és maradtunk is ugyanannál az asztalnál. Este 6-ig fel sem álltunk, akkor elmentünk mosdóba. Utána visszatértünk, együtt vacsoráztunk, összesen 13 órát töltöttünk együtt. Mostanában rengeteg időt töltünk együtt a pályán kívül is. Ritka, hogy bárkivel is jó barátságot ápolsz a WTA Touron, ezért is kell megbecsülnünk ezt a kapcsolatot!”

 

Timi idén szeptemberben zárta le együttműködését Thomas Drouet-val. A játékos és a monacói edző 2014 tavaszától dolgozott együtt, számos remek sikert ünnepelhetett együtt.

 

„Azért is kezdtem úgy a beszélgetést, hogy érdekes volt az idei szezonom, mert nagyszerűen kezdődött a szezonom, aztán, főleg egyesben „megállt”. És ez már nem az első ilyen alkalom volt. Pedig májusig nagyon jól játszottam, sok jó meccsem volt, onnantól kezdve viszont egyértelműen megtorpantam. Közel öt évvel ezelőtt kezdtem el dolgozni Thomas Drouet-val, akkor még szinte tinédzser voltam, azóta azért megváltozott a gondolkodásom, mást várok el az emberektől. Ezért is éreztem most úgy, hogy tovább kell lépnem, mert picit hiányzott a pozitív gondolkodás. A mostani helyzetben olyan embereket kerestem a Timi Teambe, akik ebben tudnak segíteni! Ne az legyen mindig, hogy milyen jó lehetnék, hanem az, hogy milyen jó vagyok!”

 

Thomas Drouet helyére az a Nick (Nikola) Horvat került, aki korábban dolgozott együtt Mario Ancić-csal és Donna Vekić-csel, tevékenykedett a horvát szövetségben is.

 

„Először a hozzáállása fogott meg. Éreztem, hogy mennyire motivált. Rólam köztudott, hogy olyanokkal szeretek dolgozni, aki emberként is kedvelek, mert olyan a személyiségük. Szeretek sok időt eltölteni a csapatommal, fontos, hogy a pályán kívül is jóban legyünk! Nicket már ismertem korábbról, akkor is nagyon kedves volt. Az első közös budapesti találkozásunkon az egész családom ott volt, ők szintén nagyon szimpatikusnak találták. Amikor ezután először hazamentem Sopronba, akkor a nővérem barátja három mondat után azt mondta, hogy régóta nem látott ilyen boldognak, amikor a teniszről van szó.”

 

NICK HORVAT:
“Tisztában vagyok a hatalmas felelősségemmel! De egyszersmind rendkívül büszke vagyok azokra az eredményekre, amelyeket eddig elért! Nagyon motivált vagyok, hogy sikeres legyen az együttműködésünk. Érzem a feladat súlyát, 110 százalékot adok majd bele ebbe a projektbe! A tenisz rendkívül összetett sportág, ezt nem csak én mondom, hanem az összes olyan szakértő, akit erről kérdeztek. Ahhoz, hogy sikert érjünk el, nagyon sok időt kell eltölteni a pályán. Számomra is nagyon fontos, hogy jóban legyek a játékosommal, minden téren megfelelő legyen az összhang. Amikor először találkoztam Timivel, akkor megfogott a személyisége. Nagyon tetszik a háttere, az iskolázottsága, hiszen már megismerhettem az egész családját. Nekem mindig lényeges volt, hogy kikkel dolgozok együtt, milyen a hátterük. Azt is hozzá kell tennem: magát Magyarországot is nagyon szeretem, a magyar embereket. Ennek az is lehet az oka, hogy részben nekem is van magyar kötődésem. Apai ágon vannak magyar gyökereim.”

 

Timi november 19.-én kezdi meg a felkészülést a 2019-es szezonra. A korábbi évektől eltérően az alapozás jelentős részére Budapesten kerül sor, a városmajori Budai Tenisz Centrumban.

 

„A legelső edzésünk Linzben volt, amikor a szezon végéhez közeledve már picit fásultabb voltam. Így nem napi nyolc, hanem hét órát gyakorlok. Nick az első tréningen „kinyírt”…Olyan kemény gyakorlás volt, hogy a délutáni edzést le is mondtam, annyira elfáradtam. Azóta már Budapesten, a Budai Tenisz Centrumban is készültünk néhány napot. A téli felkészülésem jelentős része is a BTC-n lesz. Az alapozást november 19.-én kezdjük. Azt már megbeszéltünk és ebben azonos hullámhosszon voltunk, hogy lesznek olyan napok, amikor kétszer két és fél órát leszek majd pályán, lesznek olyan napok, amikor egyszer három és felet. Persze sok kondiedzésem is lesz.”

 

A sajtóesemény vége felé az új edző beszélt magyar tanítványáról:

 

„Természetesen nagyon büszkék vagyunk Timi eredményeire, amelyeket párosban ért el. Ez a jövőben is így lesz. Természetesen nehéz lenne a jövőben figyelmen kívül hagyni a párost, erről szó sem volt. Hiszen meg is akarjuk tartani a jelenlegi szintet. De a fő fókusz természetesen az egyénin lesz, hiszen Timi is hisz abban és én is hiszek abban, hogy még jobb lehet egyesben!”